“Vučić ozbiljno računa na Porfirija kako bi se amortizovalo reagovanje SPC na uvođenje sankcija Moskvi i puštanju KiM niz vodu”

Izvor:
Danas, Politički.rs, Foto: Instagram, Printscreen

Sveti arhijerejski sinod Carigradske patrijaršije pre dva dana odlučio je da na svoju ruku reši 55 godina star makedonski raskol u SPC pozivajući se na više puta ponovljen zahtev koji su joj 2018. uputili u pravoslavnom svetu kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva i vlada tadašnje BJR Makedonije.

Carigradska patrijaršija je 9. maja uspostavila evharistijsko jedinstvo sa MPC koja je 1967. jednostrano proglasila autokefalnost, bez kanonske saglasnosti SPC kao „majke Crkve“ u kojoj od je od 1959. imala široku autonomiju.

Pošto najnovije odluke Carigrada o MPC treba da prihvate i ostale pomesne pravoslavne crkve, na potezu je najpre crkveni Beograd. U SPC do još nije bilo zvaničnog reagovanja, iako je reč o eparhijama pod kanonskom jurisdikcijom Srpske patrijaršije, koja je na tom prostoru 2002. obnovila autonomnu Ohridsku arhiepiskopiju na čijem je čelu arhiepiskop Jovan (Vraniškovski). Saborskom odlukom iz 1992, SPC je zadržala jurisdikciju nad celom teritorijom nekadašnje SFR Jugoslavije koja je garantovana Tomosom Carigradske patrijaršije iz 1922, uključujući i današnju Severnu Makedoniju.

U crkvenim izvorima i u Skoplju i Beogradu spekuliše se da stvar nije samo crkvene već i političke prirode i da ima veze sa Rusijom, Zapadom, ali i predstojećim potezima novo-stare naprednjačke vlasti u Srbiji koja navodno ozbiljno računa na patrijarha srpskog Porfirija (Perića), kako bi se amortizovalo eventualno reagovanje SPC u slučaju da se zvanični Beograd odluči na uvođenje sankcija Moskvi koliko već u junu ili da pusti KiM niz vodu kriveći za to rusku državu politiku. U prilog tome govore i tvrdnje makedonskih crkvenih medija da se poglavar SPC pre odluke Carigrada početkom maja u Nišu tajno sastao da predstavnicima MPC, što je javno potvrdio u đurđevdanskoj besedi crkvi u Loparima član Sinoda, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije (Slađević). I sam učesnik tog susreta, on je na Đurđevdan najavio da bi na predstojećem majskom Saboru MPC mogla da se vrati u kanonsko jedinstvo sa SPC, piše Danas.

Rusi čekaju srpski stav

Ruska pravoslavna crkva će, pre svega, uzeti u obzir pristup SPC, kojoj i dalje priznajemo isključiva kanonska prava u Severnoj Makedoniji, saopšteno je iz RPC, povodom odluke Carigrada kojom je u Severnoj Makedoniji kao i u Ukrajini stvorena paralelna pravoslavna jerarhija. Pre tajnog susreta u Nišu sa predstavnicima MPC, poglavar SPC je 27. aprila imao video razgovor sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom i zvaničnicima RPC, a jedna od tema bila je i Ukrajina. On se od ponedeljka, povodom 425 godina od spaljivanja moštiju Svetog Save i 350 godina od upokojenja svetog Vasilija Ostroškog, nalazi u poseti „svetosavskim eparhijama“ – Mileševskoj, Zahumsko-hercegovačkoj, Crnogorsko-primorskoj i Budimljansko-nikšićkoj.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare