Bez Svetog Save, večiti centar naše istorije Kosovska bitka i najsvetiji deo Srbije Kosovo i Metohija – ne mogu se razumeti

Izvor:
Facebook/Ненад Илић, Foto: Privatna arhiva, Wikipedia

Sveti Sava…

Nije slučajno da su kod Rusa u Arhangelskom saboru u Kremlju tri srpska svetitelja – Sveti Sava, Sveti Simeon Nemanja i Sveti Knez Lazar.

I nije to samo zbog toga što je ruski car Ivan Grozni imao delom i srpsko poreklo.

Nije slučajno ni to što je najsvetiji srpski manastir Hilandar koji su gradili Sveti Simeon i Sveti Sava takođe van Srbije, mnogo južnije, u Grčkoj, na Svetoj Gori. Niti je slučajno da je pripratu manastirskoj crkvi koju je podigao kralj Milutin dodao Sveti knez Lazar.

Ova tri Svetitelja iz našeg roda čuvaju šifru, kod našeg identiteta. Ali i kod koji nije samo srpski nego opšteljudski.

Materijalne tragove su naši Svetitelji ostavili i daleko van Srbije. Da budu sačuvani i da nas iznova podsećaju na najvažnije za naš opstanak. Bez obzira na to šta se u Srbiji trenutno događa.

Moskva, Sveta Gora, a u centru Srbija i Lazarevo Kosovo, Nebeski pečat i putokaz naše zemaljske istorije.

Sveti Sava i Sveti Simeon zaključali su naš identitet trajnim spajanjem zemaljskog i nebeskog.

Bez Svetog Save i sam večiti centar naše istorije, Kosovska bitka i najsvetiji deo Srbije, Kosovo i Metohija – ne mogu se razumeti.

Ko odbacuje Svetog Savu, ili ga vidi samo kao mitsku ličnost, bajkoviti lik, jednom godišnje zabavu za dečicu, ne može ni razumeti ni sačuvati Kosovo koje čuva naš identitet, naš istorijski smisao i snagu. Kad čujete dečicu kako recituju pesme o Svetom Savi, setite se da to nije da bi se oni nečim zanimali, nego da mi ne zaboravimo.

Pred pretnjom da pristajanje na bezpogovorno prihvatanje zemaljske sile, Sveti knez Lazar je zavapio u ime celog naroda Nebeskom i sačuvao zauvek Savin kod.

Bilo da nadobudno rasklapajući kod nastao u Hilandaru neko tumači Kosovsko predanje kao odbacivanje svega zemaljskog ili ga “ispravlja” posezanjem za isključivo ovosvetskom pameću – udara na samo jezgro srpskog postojanja.

Ne može drugačije nego preko krsta – i nebesko i zemaljsko. Nebesko daje smisao zemaljskom koje rađa nove i nove za večnost, a ne za smrt. Za ljubav koja čini čoveka božanskim a ne samo vezanim za privremeni interes.

Onako kako su nam ostavili Sveti Sava i Sveti Simeon.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare