Biće osnovan Međunarodni sud za korupciiju

Vrlo skoro biće osnovan međunarodni antikorupcijski sud, koji će se zasnivati na istim principima na kojima je funkcionisao Haški sud, rekao je advokat iz Novog Sada Tomislav Šunjka koji se bavi pravom antikopurcija i sankcija.

On je objasnio da će taj sud biti nadležan za sve slučajeve velike korupcije gde domaće pravosuđe ne preuzima odgovornost, ne pokreće proces, ne procesuira odgovorne.

Šunjka je naglasio da pažljivo treba proučiti Političku deklaraciju UN o borbi protiv korupcije koja je doneta početkom juna na prvoj specijalizovanoj sednici UN, a koja je nekako promakla „ispod radara u našim medijima“.

Govoreći o uredbi predsednika SAD kojom se definišu sankcije za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, on je rekao da postoje tri predmeta  sankcija.

„Jedna stvar su lica koja na bilo koji način ili bilo kojim svojim aktivnostima destabilizuju političku situaciju na Zapadnom Balkanu, zatim su tu ljudska prava i nešto što se prvi put pojavljuje, a to je korupcija“, rekao je Šunjka, dodajući da ga najnovije sankcije SAD vezane za Zapadni Balkan nisu mnogo iznenadile jer se u međunarodnim krugovima proteklih godinu dana  intenzivno na tome radilo.

On je objasnio da postoje tri režima sankcija koje donosi SAD a naše, one koje se odnose na Zapadni Balkan, spadaju u najlakši.

„Postoji i hibridni režim, sankcije koje se odnose na Rusiju i Krim i sveobuhvatne sakcije koje se odnose na Iran i Siriju“, dodao je advokat.

Upitan kako se dospeva na američku listu za sakcije, Šunjka je objasnio da postoji OFAK – kancelarija koja se bavi kontrolom strane imovine koja donosi diskredicione odluke na osnovu informacija iz medija, sa terena, zvaničnih organa ove zemlje i američke ambasade ko će se naći na „crnoj listi“.

Pogledajte celokupno gostovanje Tomislava Šunjka u u „Pregledu dana“ produkcije Newsmax Adria na Nova.rs

Nova.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare