Đurđević: Predstavnici jedinog reprezentativnog sindikata u MUP nedorasli nastalom problemu

Izvor:
Politički.rs, Foto: MUP Srbije, Privatna arhiva

Komentar Igora Đurđevića, predsednika sindikalne podružnice Sindikata policije Sloga za Grocku, na korenspodenciju između Nezavisnog sindikata Poliije (NSP) i Ministarstva unutrašnjih poslova prenosimo u celosti.

“Sagledavajući oba ova dopisa, lično sam mišljenja da predstavnici sada jedinog reprezentativnog sindikata u MUP nisu dorasli ozbiljnosti zadatka i nastalog problema. Ovo smatram zbog činjenice što su sindikat podelili u dve paralelne kolone, pa dva izabrana predsedništva sa dva zasebna predsednika zapravo predstavljaju dve konfrontirane struje koje su zaraćene i međusobno se tuže na sudu, te su dozvolili da dođe do situacije da se čeka sudska presuda i odluka – ko je legalan, a ko nije legalan zastupnik sindikata i ujedno predstavnik zaposlenih pred poslodavcem.

Time oslikavaju neodgovornost kada je reč o ovako važnim stvarima kao što su prava radnika, odnosno policijskih službenika i ostalih zaposlenih u MUP jer poslodavcu otvaraju sasvim opravdan prostor da kaže – ne možemo ni sa kime pregovarati, niti bilo kakav dokument potpisivati, dok sud ne da konačnu odluku. Što je, sa pravnog stanovišta, sasvim u redu, a što sledstveno dalje vodi u problem koji se direktno tiče i odnosi na same zaposlene.

Naime, kako je MUP, odnosno poslodavac, u svom veoma okasnelom odgovoru NSP-u ukazao na ovaj problem oko nemogućnosti bilo kakvog pregovaranja dok se ne utvrdi sudski ko je od dva predsedništva u pravu, odnosno ko je legalno izabran, iluzorno je na dalje uopšte razmišljati o eventualnom ponovnom potpisivanju kakvog Aneksa tj. produžetka važenja posebnog kolektivnog ugovora – dakle o tome, u ovom preostalom kratkom vremenskom roku do isteka važenja, nema potrebe polemisati. MUP u svom dopisu takođe ukazuje i na potrebe iznalaženja kakvog privremenog rešenja, međutim, lično sam mišljenja da zakon i postojeći pozitivni propisi tako nešto ne poznaju, bar kada je reč o ovakvoj nesvakidašnjoj situaciji gde se u jedinom reprezentativnom sindikatu predsedništvo deli na pola, odnosno paralelno se izabiraju dva predsedništva, te gde jedna strana drugu ne priznaje.

Ko zna i koliko će tek tu proisteći nezakonitih radnji pojedinaca sa jedne ili druge ili obe strane. U svakom slučaju, sasvim je logično da poslodavac tu neće sebi dozvoliti da u međuvremenu ulazi u eventualne nezakonite radnje, pogotovo kada je stvar već dospela do suda. U dopisu MUP-a, po mom nekom sudu, pokazan je čak i veći stepen inicijative i formalne zabrinutosti za prava radnika u odnosu na stepen koji proizilazi iz šturog sadržaja dopisa sindikata – što je zaista paradoksalno.

Ispada da je poslodavac tobož’ veći borac za prava radnika od samog sindikata, koji se u ovom slučaju prevashodno izgleda bori za sebe, odnosno u kome se ti pojedinci iz vrha bore za svoje funkcije koje im donose privilegije.

Ali na stranu sada sve to oko NSP. Suština cele priče je ta što SADA SVIM POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA I OSTALIM ZAPOSLENIM U MUP PRETI REALNA OPASNOST DA MOGU OSTATI BEZ POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA, ODNOSNO DA POSTOJI OPRAVDANA BOJAZAN DA ĆE IM ODREĐENA PRAVA KOJA SU DO SADA PROIZILAZILA IZ POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA BITI UMANjENA.

Dakle, ukoliko se ne otpočne proces kolektivnog pregovaranja između predstavnika svih zaposlenih, što je po zakonu isključivo legitimno izabrano telo reprezentativnog sindikata, sa jedne strane i sa druge predstavnika poslodavca, te ukoliko se ne zaključi novi PKU, ili ukoliko se eventualno postojeći, koji ističe, ne produži sa važenjem, onda policijskim službenicima i ostalim zaposlenima ne gine prelazak isključivo i samo na prava koja su utvrđena za sve zaposlene u državnim organima, a koja su definisana u PKU za državne organe. To bi ukratno značilo da policija, po prvi put od vremena kada je na ulicama izboren prvi PKU, ostaje bez istog. Dakle primenjivala bi se prava koja se primenjuju na sve zaposlene u državnim organima.

Lično smatram da je ta bojazan i više nego realna. Ukoliko grešim (a zaista bih voleo) onda neka me neko ispravi i uveri u suprotno. U ostalom, vremena je ostalo zaista malo i ubrzo će se videti…”

IGOR ĐURĐEVIĆ
predsednik SP Grocka
Sindikat policije Sloga

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare