Dveri PROTIV povećanja plata i penzija!

Izvor:
Beta, Foto: Logo, Insstagram

Pokret Dveri ocenio je danas da je najavljeno povećanje plata i penzija u uslovima aktuelne krize opasno jer bi moglo da inicira dalje inflatorne tokove uz navode da je ono moralo biti sprovedeno selektivno i balansirano, odnosno kroz različite vrste pomoći ugroženim kategorijama gradjana.

Kako je novinarima ispred Vlade Srbije rekla potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković, država se neselektivnim merama pomoći već zadužila 5,4 milijarde evra, mnogo više nego što je to bilo potrebno i dodala da je za predlog Dveri, koji bi obuhvatio oko 1,5 miliona gradjana Srbije, potrebna jedna milijarda evra.

Ocenila je i da će najavljeno poskupljenje struje, gde će gradjani plaćati “nestručne kadrove Srpske napredne stranke”, takodje dalje uticati na inflaciju i rast cena.

Ona je naglasila da Srbija još uvek nema registar socijalne karte, odnosno registar ugroženih gradjana, zbog čega su Dveri, kao neke od tih kategorija, izdvojile ranjive kategorije, odnosno osobe sa hendikepom, stara lica bez primanja, korisnike socijalne pomoći, korisnike najnižih penzija, zaposlene sa minimalcem i porodice sa više dece čija mesečna primanja ne prelaze 20.000 dinara, ističući da u Srbiji postoji više od milion penzionera čija su primanja manja od prosečne penzije.

Milenković Kerković je ocenila da je u Srbiji potrebno sprovesti mere koje se sprovode svuda u svetu, ali zbog nemogućnosti za sprovodjenje monetarnih, predložila neke od fiskalnih koje se odnose na smanjenje poreza i uzimanja od najugroženijih gradjana.

Po njenim rečima, porebno je da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, koja će uskoro iznositi 45.000 dinara, i to kroz ukidanje poreza i doprinosa, ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice, ukidanje akciza na naftu i naftne derivate tokom zime, kao i uvodjenje poreza na luksuz.

Potpredsednica Dveri je predložila i jednokratne mere direktne pomoći za troškove života i energente za ranjive kategorije, penzionere i porodice sa minimalnim primanjima.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare