Mini Šengen postaje Regionalna ekonomska zajednica?

Izvor:

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ugostiće u sredu i četvrtak u Skoplju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Ramu, u okviru Mini Šengena, zvanično je potvrđeno.

Vučić je  izjavio da će prilikom navedenog samita biti promenjeno ime te regionalne inicijative, ali nije obelodanio kako će ono glasiti.

S druge strane, jedan od osnivača istraživačko-analitičkog centra Demostat Milomir Mandić, u nedavnom autorskom tekstu za Danas naveo je da će se ono što je dosad kolokvijalno nazivano Mini Šengen ubuduće zvati Regionalna ekonomska zajednica (Regional Common Market).

Na zvaničnom portalu Vlade Severne Makedonije uz najavu  sastanka Zaeva, Vučića i Rame, navodi se, između ostalog, da će biti „razmotren napredak i potpisani sporazumi o ispunjenju obaveza sa berlinskog samita između naše tri države, o saradnji i pomoći u slučaju prirodnih katastrofa“, kao i „o pospešivanju trgovine, izvoza i uvoza u našim državama“.

Takođe, upućen je poziv i ohrabrenje „našim kolegama u regionu da potpišu i primene slične sporazume, kako bi vizija o zajedničkom ekonomskom prostoru širom Zapadnog Balkana posredstvom jedinstvenog tržišta postala značajan deo svakodnevnog života naših građana.

„U tom duhu, nadamo se da ćemo osnažiti proces naše saradnje, kao i u okviru celog regiona, i nastavićemo najbolje što možemo da se to ostvari“, navodi Vlada Severne Makedonije.

Iz Predsedništa Srbije najavljeno je da će Aleksandar Vučić tokom boravka u Skoplju sa Zaevom i Ramom učestvovati na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora triju država.

Inicijativa „Mini Šengen“ pokrenuta je, podsetimo, oktobra 2019. u Novom Sadu, sporazumom koji su potpisali lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Srž projekta predstavljaju ideje o slobodnom protoku ljudi, usluga, kapitala i roba, uključujući omogućavanje građanima da žive i rade u drugoj zemlji, da lakše prelaze granice, da se smanji „čekanje“ robe na graničnim prelazima.

Crna Gora i BiH nisu se odazvale pozivima da se priključe, dok se Priština u septembru 2020. Vašingtonskim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa Beogradom obavezala da će se pridružiti takvom projektu, ali aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti ne prihvata „Mini Šengen“, već insistira na potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope (SEFTA), kao modelu za regionalnu saradnju.

M. Stojanović

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare