RIA Novosti: Rusija će dobiti nuklearku u Srbiji

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay/wostemme

Izjava predsednika Sbije Aleksandra Vučića da Beograd razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane i da se o tome već vode pregovori sa ruskom državnom kompanijom, predstavlja “tektonsko pomeranje” sa tačke gledišta istorije i geopolitike, ocenjuje ruska agencija RIA Novosti.

U komentaru pod naslovom “Rusija će dobiti nuklearnu centralu u Srbiji”, agencija navodi da je reč o “novosti čiju je dubinu i važnost teško odmah oceniti” i dodaje da Srbiji sopstvena nuklearka nije neophodna.

“Naravno, Rusija ne može sebi da dozvoli da radi po metodu iz sovjetskog doba, kao kada su saveznici iz Varšavskog bloka praktično bili preplavljeni novcem, ali će Rosatom i Ministarstvo finansija (Rusije) nesumnjivo naći predloge koji su prihvatljivi za obe strane”, navodi RIA Novosti.

U komentaru se navodi da, na kraju krajeva, nuklearka nije kućica u kompjuterskoj igri, koja se može izgraditi jednim pritiskom na dugme, već se tu podrazumevaju i obuka studenata, stalna priprema kadrova, isporuke goriva, njegovo odvoženje i odlaganje. A, dodaje autor, rok eksploatacije savremene nuklearke je minimum 50 godina.

“Svedoci smo istorijskih promena, kada se dugoročni politički uticaj ne vrši razmeštanjem nove vojne baze, već izgradnjom ključnih proizvodnih objekata koji mogu ne samo da donose profit zemlji, već i da joj omoguće da svojim susedima demonstrira svoju volju”, ocenjuje se u komentaru.

Autor dodaje da Srbija nije prva koja je to shvatila, ali da ima “samostalnosti i zdravog razuma da izvuče pravilan zaključak”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare