Šabić: Sakrivanje informacija o koncesiji beogradskog aerodroma nezakonito

Izvor:
Beta

Advokat Rodoljub Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, ocenio je da bi produžavanje tajnosti ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” značilo da Vlada Srbije postupa “nezakonito, apsurdno i neprihvatljivo”.

Komentarišući vest da je Vlada Srbije „produžila tajnost“ koncesionog ugovora, Šabić je naveo da je javnost uskraćena i za podatak da li je tajnost ugovora ikada formalno utvrđena, da građani umesto relevantnih informacija dobijaju frazu o „poslu stoleća“, a da su prvobitne izjave zvaničnika ukazivale da Vlada Srbije razume da je pravo na informacije o aranžmanu neupitno.

„Usledile su izjave premijerke (Ane Brnabić) da će ugovor biti objavljen ‘do kraja septembra’, a potom ministra finansija Siniše Malog (da će biti objavljen) ‘do kraja godine’. Prošli su i kraj septembra i kraj te 2018. godine, i primopredaja aerodroma i uplata koncesione naknade i još tri godine a ugovor nije objavljen“, naveo je Šabić u pisanoj izjavi za agenciju Beta.

On je ocenio da bi takvo postupanje u svakoj zemlji izazivalo sumnje u pogledu racionalnosti i zakonitosti posla, a pogotovo u „zemlji teško opterećenoj kršenjem principa zakonitosti i korupcijom“.

„Mučnu, ružnu situaciju čini još gorom činjenica da Vlada i Ministarstvo uprkos odlukama Poverenika za informacije i Upravnog suda kriju od javnosti čak i dokument koji je neizostavno morao da prethodi celokupnom aranžmanu, studiju o opravdanosti koncesije, dokument koji javnosti i građanima treba da objasni zašto je Vlada odabrala baš koncesiju kao model upravljanja i da li je bilo i kojih alternativa“, zaključio je Šabić.

Vlada Srbije potpisala je u martu 2018. godine koncesioni ugovor na 25 godina sa francuskom kompanijom Vansi erports (Vinci Airports) o finanisiranju, upravljanju i modernizaciji Beogradskog aerodroma. Vansi upravlja aerodromom „Nikola Tesla“ od 22. decembra 2018. godine.

Đorđević: Pozivam SSP, NS i DS da prelome, hoće li da spasavaju Srbiju ili da izlaskom na izbore spasavaju Vučićev režim

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare