Unija sindikata: Nastavnički smerovi, posle prvog kruga upisa brucoša, nepopunjeni

Izvor:

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je danas da su, posle prvog kruga upisa na fakultete, nastavnički smerovi i ove godine nepopunjeni, te ocenila da je za to uzork i loš materijalni položaj prosvetara .

Ta unija je u saopštenju navela i da je “trenutna prosečna plata zaposlenih znatno ispod prosečne zarade u Srbiji”, te da se, kako je ukazala, zaposleni u školama dave u preobimnoj administraciji.
Ukazala je da su “uslovi rada u školama teški”, i da su ” dodatno obremenjeni nemilim događajima” , te dodala da je “među učenicima vršnjačko nasilje povećano”.

Ocenila je i da visina stipendija za nedostajuća zanimanja u prosveti mala, te da, kako je navela, stipendiranje u predvidjenom iznosu “neće rešiti problem sve većeg broja deficitarnih kadrova u školama”.

Smatra da je “zadnji trenutak” da vlasti i prosvetari sednu “za isti sto” i donesu odluke za poboljšanje uslova rada u školama.

Po stavu te unije, to je povećanje zarade za najmanje 30 odsto, smanjenje besmislene administracije, vraćanje veće autonomije nastavnicima i dostojanstva profesiji.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare