Francusko-japanska kompanija koja upravlja deponijom u Vinči očekuje da požar bude ugašen za DVA DO TRI DANA

Izvor:
Beta

Francusko-japanska kompanija “Beo čista”, koja upravlja deponijom u Vinči, saopštila je danas da očekuje da požar na toj deponiji bude ugašen “u naredna dva do tri dana” i da će zatrpavanje sa hiljadama tona zemlje dati rezultat, preneo je RTS.

Iz te kompanije, koja je procesom javno-privatnog partnerstva preuzela deponiju u Vinči, naveli su da je požar izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova i brzo se proširio na oko pet hektara površine.

“Kratkotrajno povećanje zagadjenja i miris dima koji se oseća u delovima Beograda zahvaljujući slabom vetru koji dim iz Vinče donosi do delova grada, trebalo bi da se sa napretkom gašenja požara sve manje oseća i da do kraja dana potpuno prestane”, navela je ta kompanija.

Istakli su da su Gradska čistoća i “Beo čista” delovali brzo, zajedno sa vatrogascima “koji su stigli nekoliko minuta nakon poziva”.

“Intenzitet požara na deponiji je značajno veći usled prisustva deponijskog gasa (metan) i velikog udela dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola u komunalnom otpadu koji su posledica pandemije korona virusa”, navedeno je u saopštenju kompanije.

Dodaje se i da je pandemija “uticala i na promenu karaktera otpada i na povećanje rizika od zapaljenja i požara”.

Naglasili su u saopštenju da će požari na staroj deponiji u Vinči “uskoro postati prošlost” jer je u toku proces njenog zatvaranja, koji kako je navedeno, “podrazumeva sanaciju i prekrivanje deponije, što će trajno ukloniti rizike od požara”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare