Bivšem upravniku KPZ Sremska Mitrovica Trivunu Ivkoviću produžen pritvor zbog lažnih diploma univerziteta Union – Nikola Tesla

Izvor:
Beta, Foto:Printscreen/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Trivunu Ivkoviću (72), nekadašnjem upravniku KPZ Sremska Mitrovica, danas je nakon saslušanja u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, određen pritvor u trajanju do 30 dana.

Pritvor je, kako piše “Blic”, određen i Ivkovićevim saradnicima G.K. (48), odgovornom licu univerziteta Union – Nikola Tesla zajedno sa N.S. (47) i A.L. (44) koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo trgovina uticajem, odnosno da su sređivali diplome lažnim studentima.

Osumnjičenima je određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke u postupku, a ostali uhapšeni se brane sa slobode.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su G.K. (1973) odgovorno lice Univerziteta “Union-Nikola Tesla”, kao i A.K. (1993) i M.A. (1986) zaposlene na univerzitetu.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici Lj.N. (1979), D.S. (1992) i D.M. (1972).

Uhapšeni su i A.M. (1990), M.J. (1983), M.R. (1996), M.M. (1997), D.T. (1960), T.S. (1986), I.S. (1986), B.M. (1989), T.I. (1949), A.L. (1977) i N.S. (1974) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G.K. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara.

Osumnjičene A.K. i M.A. su po nalogu G.K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

T.I, N.S. i A.K. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, izmedju G.K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

Lj.N, D.T, T.S, I.S. i B.M. se terete da su davali poklone i novac A.L, N.S. i T.I. koji su posredovali u izvršenju ovih krivičnih dela.

Lj.N. i D.S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su protiv još dve osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar