Darko Šarić pušten iz pritvora

Izvor:
Danas, Foto: Krik.rs

Nakon skoro osam godina u pritvoru, Darko Šariću, okrivljenom da je vodio kriminalnu organizaciju koja se bavila trgovinom kokainom, klasičan pritvor zamenjen je kućnim pritvorom.

Posebno odeljenje Apelacionog suda u Beogradu našlo je da svi razlozi zbog kojih je on ranije bio u pritvoru više ne stoje, pa je odredilo meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor. Ista mera određena je i njegovim saradnicima Nebojši Sretenoviću, Petru Obradoviću i Željku Vujanoviću.

Obrazlažući ovakvu odluku sud konstatuje da je Šariću pritvor bio određen zbog opasnosti od bekstva, imajući u vidu da je prvostepeno osuđen kao organizator međunarodne kriminalne organizacije koja je na raspolaganju imala falsifikovane putne isprave, ali i ostvarila veliki profit od prodaje narkotika. Sud takođe konstatuje i činjenicu da se Šarić pre predaje četiri godine nalazio u bekstvu i da zbog svega navedenog i dalje postaji bojazan od bektva. Ipak, nakon skoro osam godina u pritvoru, sud je našao da ta bojazan više nije tolikog intenziteta da bi morala da bude izrečena mera pritvora, već da se svrha postiže i merom zabrane napuštanja doma uz elektronski nadzor.

Paralelno, Apelacioni sud je, nakon održane sednice, odlučio da otvori pretres kako bi potpunije utvrdio činjenice predmeta. Suđenje pred Apelacionim sudom biće održano od 28. februara do 11. marta naredne godine.

Podsetimo, Šarić je bio u novembru 2020. godine pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe odgovorne za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike. Vrhovni kasacioni sud je tu presudu ukinuo i vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje zbog bitnih povreda postupka. Povreda se sastojala u činjenici da su pojedine sudije iz veća koje su donele presudu ranije učestvovale u donošenju odluke o produženju pritvora.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar