Gucatiju i Haradinaju po četiri i po godine zatvora zbog ometanja suda i zastrašivanja svedoka

Izvor:
Beta, Foto: N1

Sud za zločine boraca OVK u Hagu osudio je danas Hisnija Gucatija (Hysni) i Nasima Haradinaja na četiri i po godine zatvora i globu od po 100 evra zbog ometanja pravosudnog postupka i zastrašivanja svedoka.

Gucatija (54), predsednik Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednik tog udruženja, sud je proglasio krivim za pet od šest tačaka optužnice – za “krivična dela protiv pravosudja – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka i povredu tajnosti postupka (dve tačke)”.

Raspravno veće utvrdilo je da tužioci nisu dokazali krivicu optuženih za tačku optužnice koja ih je teretila za odmazdu nad svedocima.

Kako je rekao predsedavajući sudija Čarls Smit (Charles Smith), Gucati i Haradinaj osudjeni su zbog toga što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. i u “više od 20 nastupa u medijima” objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine boraca OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Sud – čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova – utvrdio je “u ime naroda Kosova” da su Gucati i Haradinaj “s direktnom namerom” da sud opstruišu, a svedoke uznemire i zastraše “obelodanili imena i lične podatke stotina svedoka”, koje su nazivali “izdajnicima, špijunima, lažovima i kolaborantima”.

Da su Gucati i Haradinaj postupali “drsko i bezobzirno”, sud je utvrdio na osnovu njihovih izjava da “svedoci sada znaju da svi znaju ko su oni i da ih, stoga, niko ne može zaštititi”, rekao je sudija Smit.

Presudom je utvrdjeno da su mnogi svedoci bili uznemireni i uplašeni pošto su Gucati i Haradinaj njihove identitete otkrili javnosti. U dva slučaja, svedoci su, zbog ugrožene bezbednosti, morali biti i preseljeni.

Sudija Smit naznačio je da je to predstavljalo “ozbiljnu pretnju” naročito u klimi uznemiravanja i zastrašivanja svedoka koja dugo vlada na Kosovu i protiv koje se borio i Haški tribunal.

Postupanje Gucatija i Haradinaja bilo je sračunato na “izazivanje straha kod svedoka” kako bi se sprečio “efikasni krivični progon pripadnika OVK” pred sudom u Hagu, zaključilo je raspravno veće.

“Bez svedoka nema ni sudjenja”, sažeo je cilj optuženih sudija Smit.

Gucati i Haradinaj su, po presudi, jasno izrazili svoju nameru da sud ometaju nazivajući ga “bezvrednim, jednonacionalnim i pristrasnim” i obećavajući da će nastaviti da objavljuju poverljive sudske dokumente, uprkos zabrani.

Kako je rekao sudija Smit, raspravno veće odbacilo je kao neosnovanu odbranu Gucatija i Haradinaja da su delovali “u interesu javnosti”, da su bili “uzbunjivači”, kao i njihovu tvrdnju da im je tužilaštvo postavilo “klopku”.

U završnoj reči, sredinom marta, tužioci su zatražili su da Gucati i Haradinaj budu osudjeni na po šest godina zatvora i na po 100 evra globe.

Branioci su od suda zatražili da obojicu optuženih oslobodi, zato što, po njima, tužioci nisu dokazali da su Gucati i Haradinaj počinili krivična dela.

Gucati i Haradinaj imaju pravo da se žale na prvu presudu koju su Specijalizovana veća Kosova izrekla od osnivanja 2015. godine.

Pored predsedavajućeg Smita, u veću koje je izreklo presudu su još sudije Ginel Metro (Guenael Mettraux) iz Švajcarske, Kristof Bart (Cristoph Barthe) iz Nemačke i rezervni sudija Fergal Gejnor (Gaynor) iz Irske.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda u Sheveningenu (Scheveningen) od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Sudjenje Gucatiju i Haradinaju počelo je 7. oktobra 2021, a tužioci su izvodjenje dokaza okončali 10. novembra prošle godine.

Zahtev obe odbrane za oslobadjanje optuženih, raspravno veće je odbilo 26. novembra.

Odbrane Gucatija i Haradinaja izvodile su dokaze od 15. decembra do 2. februara ove godine.

Završne reči optužbe i odbrane, sudije su saslušale od 14. do 18. marta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare