Sedam godina zatvora vozaču zbog pogibije dva pešaka u Nišu

Izvor:
Beta

Nemanja Stamenković (19) iz Beograda osuđen je danas u Osnovnom sudu u Nišu na kaznu zatvora od sedam godina za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 4. januara u Bulevaru Medijana izazvao nesreću u kojoj su na trotoaru poginuli pešaci Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (48).

Sudija Gordana Petrović je takođe Stamenkoviću izrekla zabranu upravljanja motornim vozilima pet godina posle izdržavanja kazne.

Petrović je prilikom izricanja presude kazala da je sud prihvatio nalaze veštaka saobraćajne struke kojima su utvrđeni brzina i način kretanja vozila.

“Kao olakšavajuće okolnosti je uzeto to što je Stamenković nije osuđivan i mlađe je punoletno lice. Međutim, ima opravdanja za dosuđenu kaznu zbog težine posledica. Izgubljena su dva života od kojih je jedno dete”, rekla je Petrović.

Tužilaštvo je za okrivljenog tražilo maksimalnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Po optužnici, Stamenković je krećući se brzinom od najmanje 131 kilometar na čas na gradskoj deonici Bulevara Medijana gde je dozvoljena brzina 60 kilometara, izgubio kontrolu nad vozilom koje je izletelo na trotoar i udarilo Ilića i Prekljušaja.

Dečak je od siline udarca bio odbačen preko ograde vodovoda visoke dva metra i poginuo, a Ilić je umro sat kasnije u Kliničkom centru.

U protekla nešto više od tri meseca koliko je trajalo suđenje, iskaz pred sudom dali su Stamenković, policajci i više veštaka saobraćajne i medicinske struke.

Okrivljeni je između ostalog rekao da je polovina krivice za nesreću na njegovom ocu koji mu je dao auto, a da je druga polovina krivice na njegovoj bolesti.

U odbrani pred sudom Stamenković je izjavio da je prilikom preticanja, nepoznato vozilo navodno krenulo u njegovu stranu pa je zato skrenuo s puta kako bi izbegao udes.

“Uplašio sam se, stisnuo sam volan sa obe ruke i spustio glavu. Nakon toga osetio sam trnjenje u vratu i mišićima tela i počeo sam da gubim orijentaciju u prostoru”, izjavio je okrivljeni.

Lekari koji su pregledali Stamenkovića su, međutim, potvrdili da on nema nikakve bolesti i organske razloge koji bi opravdali tegobe u momentu nesreće koje je opisao.

Po mišljenju lekara, okrivljeni se u momentu nesreće jeste uplašio, ali se “organizovano ponašao”, tako da nije istina to što je govorio da je izgubio orijentaciju u prostoru i zbog toga je vozilo izletelo na trotoar.

U završnoj reči Stamenković je izjavio da bi “voleo da vrati vreme” – da se nesreća nije dogodila i da su Iliš i Prekljušaj živi i zdravi.

On se izvinio porodicama nastradalih i zatražio oproštaj.

Po nezvaničnim informacijama, niško Osnovno javno tužilaštvo uložiće žalbu na izrečenu presudu pošto je tražilo maksimalnu kaznu sa okrivljenog.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar