Sud još nije odlučio o saslušanju Nebojše Stefanovića

Sud još nije odlučio o saslušanju Nebojše Stefanovića

Pritvor Goranu Papiću, nekadašnjem zameniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, ističe u četvrtak 8. aprila.

Kako Danas saznaje, u prethodnih mesec dana u sklopu istrage, na zahtev tužilaštva saslušano je pet svedoka, od kojih su svi visokopozicionirani pripadnici policije. Ipak, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu još uvek nije odlučio o tome da li će biti saslušani svedoci koje je predložila odbrana, među kojima je i bivši ministar unutrašnjih poslova, a sada ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Kako za Danas ističe Papićev branilac Branislav Tapušković, on je nakon saslušanja pet svedoka koje je predložilo tužilaštvo, a pogotovo nakon saslušanja Milenka Munižabe, koji je u aprilu 2020. godine vodio beogradsku kriminalističku policiju, podneo zahtev za saslušanjem još dva svedoka – Vladimira Rebića, direktora policije, i Milana Stanića, bivšeg načelnika Policijske uprave za grad Beograd.

Kako precizira, nije tačno da je odustao od ranije podnetih zahteva da se saslušaju Nebojša Stefanović i bivši načelnik UKP-a Dejan Kovačević.

„Sudija za prethodni postupak još uvek nije odlučio o mojim predlozima za saslušanje svedoka“, ističe Tapušković.

S druge strane, od sedam svedoka tužilaštva čije saslušanje je sud odobrio saslušano je njih pet. Tapušković strahuje da bi upravo ta okolnosti da u prethodnih mesec dana nisu saslušani svi svedoci tužilaštva, mogla da posluži kao argument sudu da njegovom klijentu produži pritvor za još mesec dana. On podseća da se po zakonu krivično delo za koje se Papić sumnjiči tretira kao hitan postupak, zbog čega njegovom klijentu pritvor može da bude produžen za samo još mesec dana.

– Nakon dva meseca od hapšenja oni moraju da podignu optužni predlog ili da ga puste na slobodu, ističe Tapušković.

Podsetimo, Papić se sumnjiči da je u aprilu prošle godine počinio krivično delo zloupotreba položaja naloživši da se Marku Miljkoviću, saradniku Veljka Belivuka, koji se trenutno nalazi u pritvoru, vrati oduzeti automobil.

Negirao izvršenje dela

Kako je Danas već pisao, Goran Papić je na saslušanju pred tužiocem istakao da nije počinio delo za koje se sumnjiči i da je samo postupao po nalozima ministra Nebojše Stefanovića.

On je pred tužiocem rekao da ga je u aprilu 2020. telefonom zvao Stefanović i objasnio mu da će biti saslušan Marko Miljković. Stefanović je, pričao je Papić, tada tražio da SBPOK sasluša Miljkovića, da to urade profesionalno i efikasno i da zapisnike sa saslušanja dostave nadležnom tužiocu.

Tog 15. aprila 2020. Papića je ponovo zvao Stefanović ljut zbog toga što se Miljković već pet sati nalazi u Policijskoj upravi Beograd, a još uvek nije saslušan u SBPOK-u.

Kako je Papić ispričao na saslušanju, on je postupajući po nalogu ministra organizovao da se Miljković doveze u SBPOK, gde je saslušan u svojstvu građanina, a potom vraćen u PU Beograd. On je naglasio da tokom tih razgovora ministar Stefanović nikakav automobil nije spominjao, kao ni on sam u razgovorima sa rukovodiocima PU Beograd.

Izvor: Danas/ V. Jeremić

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar