Veselinović i Radojičić na američkoj crnoj listi: SAD ih označile kao “vođe organizovane kriminalne grupe”

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen YouTube/ Insajder

Milan Radojičić, potpredsednik Srpske liste i kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović, kao i još nekoliko osoba povezanih sa njima stavljeni su na crnu listu američke administracije i biće im uvedene sankcije.

U saopštenju se ističe da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu. Dodaje se da je njegova kriminalna grupa umešana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Ministarstvo finansija SAD, takođe, ukazuje da je ta organizovana kriminalna grupa bila u dosluhu sa različitim političarima u nekoliko dogovora na obostranu korist, uključujući i podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. godine da dozvole njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Kosova i drugi slučaj podmićivanja kosovskih graničnih bezbednosnih zvaničnika krajem 2017. da omoguće bezbedan prolaz krijumčarima.

Od kraja 2017, Veselinović i njegov brat Žarko imali su dogovore sa političarima da pomognu pobedu na izborima njihove partije, obezbede političke pobede njihovih kandidata i finansiraju kandidate sa velikim sumama novca.

Zauzvrat, ti političari bi omogućili braći kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, kao i gde mogu da se bave svojim nelegalnim aktivnostima bez mešanja srpskih vlasti, a takođe bi pružali vlasničke poslovne informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće.

Dodaje se, da bi političari, takođe, nagradili braću Veselinović radeći na tome da im daju najbolje infrastrukturne ugovore.

I njihova firma Inkop našla se na ovoj listi.

Na crnoj listi je i Žarko Veselinović, brat Zvonka Veselinovića, a braća Veselinović i Milan Radojičić su inače suvlasnici firme Inkop – Zvonko Veselinović i Radojičić imaju po 40 odsto, a Žarko Veselinović 20 odsto udela u vlasništvu.

Na ovoj listi su i druge njihove firme poput Betonjerke iz Aleksinca, firme Dolly bell koja se bavi hotelijerstvom, kao i nedavno privatizovan Novi Pazar put.

Braća Veselinović i Radoičić su označeni po izvršnom nalogu 13818 da su stranci koju su ili su bili lideri ili zvaničnici entiteta, uključujući i neki vladin entitet, koji je bio umešan, ili čiji članovi su bili umešani, u korupciju, uključujući i otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu korist, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili eksploatacijom prirodnih resursa, ili mito u vezi sa njihovim poslovima.

Tu nije kraj novim poznatim imenima na crnoj listi.

Na njoj se sada nalazi i Željko Bojić, bivši šef regionalne policije Kosovska Mitrovica, koji je trenutno u bekstvu.

Bojić je označen da je materijalno pomagao, sponzorisao ili obezbedio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robu ili usluge za Veselinovića.

Na crnoj listi je i Siniša Nedeljković, vlasnik robne kuće “Metal” u Zvečanu, koji je svojevremeno dobijao podsticaje Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pored spomenutih, na crnoj listi SAD je sada i Srđan Vulović, predsednik opštine Zubin potok.

Odeljenje za spoljne poslove Ministarstva finansija SAD je označilo 16 indiviuda i 24 entiteta u nekoliko zemalja Evrope i na Zapadnoj hemisferi prema izvršnom nalogu 13818 na čijoj meti su oni koji su počinili korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca i frimi na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Kako se navodi na internet stranici Ministarstva finansija SAD, Kancelarija za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Ašets Control) ovog ministarstva objavila je 8. decembra listu pojedinaca i njihovih kompanija u određenim državama.

Kancelarija upravlja i sprovodi ekonomske i trgovinske sankcije zasnovane na ciljevima američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, onih koji su uključeni u aktivnosti koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i drugim pretnjama nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici ili ekonomiji Sjedinjenih Država.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar