120 GODINA OD MAJSKOG PREVRATA Filip Majkić: Ko su ubice srpskog kralja i uloga Karađorđevića

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen

Pre 120 godina, 1903. godine, 29. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno 11. juna, u Srbiji se dogodio “Majski prevrat”, kraj dinastije Obrenović i kraj jedne epohe u Srbiji.

Oficiri zaverenici ubili su tada u rano jutro u Beogradu, u tadašnjem dvoru, poznatom kao Stari konak, kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu.

Bio je to rezultat široke zavere grupe oficira i istaknutih političara, koji su se čvrsto opredelili da uklone kraljevski par za koji su bili uvereni da narušava ugled i budućnost Srbije.

Printscreen

Kralj Aleksandar na vlast je došao 1889. posle abdikacije oca, kralja Milana, ali su zemljom zbog maloletstva vladara upravljali namesnici. Preuzeo je vlast državnim udarom 1893. Zbog ženidbe 1900. dvorskom damom njegove majke kraljice Natalije, Dragom, sukobio se sa ocem i navukao na sebe opšte nezadovoljstvo.

Bio je to zapravo krvav državni udar kojim je uklonjena dinastija Obrenović, koja je vladala Srbijom tokom većeg dela 19. veka. Broj žrtava je bio mnogo veći, stradalo je više ministara, vojnih lica, i pobijeno preko 150 Obrenovića.

Filip Majkić, u svojoj analizi na Jutjub kanalu Radio 2M, predočava činjenice o učesnicima zavere kao i druge malo poznate detalje, dok u drugom videu govori više o dinastiji Obrenović,  razlozima za atentat, o samom događaju i o mnogim drugim činjenicama koje srpski istoričari, najčešče namerno, sklanjaju od oči javnosti .

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare