Danas je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Danas je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Na današnji dan pre 25 godina u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum čime je i zvanično okončan četvorogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Sporazum kojim je BiH ustrojena kao država 14. decembra u Jelisejskoj palati potpisali su predsednici Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine.

Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države. Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima.

Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmene Ustava BiH.

Potpisivanju sporazuma u Parizu prisustvovali su i tadašnji američki predsednik Bil Klinton, generalni sekretar UN Butros Butros-Gali, predsednik Francuske Žak Širak, britanski premijer Džon Mejdžor, generalni sekretar NATO Havijer Solana, nemački kancelar Helmut Kol, ruski premijer Viktor Černomirdin, kao i švedski premijer Karl Bilt, koji je bio kopredsjedavajući mirovne konferencije u ime EU.

Sporazum je postignut i parafiran 21. novembra 1995. u američkom gradu Dejtonu posle tronedeljnih pregovora u kojima su učestvovali predsednici BiH, Srbije i Hrvatske, Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tudjman sa amerčkim diplomatom Ričardom Holbrukom.

Beta, Foto: Printscreen/ YouTube

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare