Kako je Konstantinopolj postao Istanbul?

Istanbul, najveći grad u Turskoj, ima bogatu istoriju dugu hiljadama godina. Jedan od najznačajnijih događaja u njegovoj istoriji bila je promena imena iz Carigrada u Istanbul 1930. godine.

Konstantinopolj, nekadašnji naziv Istanbula, bio je glavni grad Istočnog rimskog carstva, poznatijeg kao Vizantijsko carstvo. Grad je imao dugu istoriju rimske i grčke kulture i igrao je ključnu ulogu u oblikovanju istorije Evrope i mediteranskog regiona.

Početkom 11. veka Vizantijsko carstvo je bilo u opadanju zbog političke nestabilnosti, ekonomskih propadanja i vojnih poraza. Turci Seldžuci, moćno centralnoazijsko carstvo, proširili su svoju teritoriju i osvojili mnoge vizantijske teritorije, uključujući Anadoliju.

U ovom kontekstu, promena imena iz Konstantinopolja u Istanbul odražava promenu političkog i kulturnog pejzaža regiona. Istanbul je zapravo grčka fraza koja jednostavno znači „u gradu“, a koristi se od kada je Otomansko carstvo zauzelo grad 1453. godine. Međutim, ime Istanbul je mnogo pre toga bilo u kolokvijalnoj upotrebi među stanovništvom. U vreme osmanskog osvajanja, Istanbul je postao kosmopolitski grad u kome su zajedno živeli ljudi različitih kultura i religija.

Image by Haydar Tamer ÖZTÜRK from Pixabay

Promena imena bila je deo šire kulturne i političke transformacije koja se dogodila u Turskoj početkom dvadesetog veka. Nakon raspada Osmanskog carstva u Prvom svetskom ratu, Mustafa Kemal Ataturk je vodio rat za nezavisnost i osnovao Republiku Tursku 1923. godine.

Ataturk je imao za cilj da modernizuje Tursku i transformiše je u sekularnu, demokratsku nacionalnu državu. Da bi postigao ovaj cilj, pokrenuo je nekoliko reformi, uključujući usvajanje latiničnog pisma, odvajanje vere od države i uvođenje novih kulturnih simbola.

Jedan od simbola koji je Ataturk promovisao bilo je ime Istanbul. Smatrao je da ime Konstantinopolj ima konotacije Vizantijskog carstva, koje je bilo povezano sa Grčkom pravoslavnom crkvom i Rimskim carstvom.

Nasuprot tome, Istanbul je bio neutralno ime koje je odražavalo multietničku i multireligijsku prirodu grada. Ataturk je takođe video promenu imena kao priliku da naglasi raskid sa otomanskom prošlošću i promoviše novi, moderni identitet Turske.

Promena imena pokazala je želju da se promoviše novi nacionalni identitet Turske. Danas je Istanbul živahan i kosmopolitski grad u kome koegzistiraju različite kulture i tradicije. Promena imena je možda bila kontroverzna u to vreme, ali je vremenom postala simbol bogate istorije grada i kulturne raznolikosti, prenosi Klix.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare