MISTERIJA NAJPOZNATIJEG SRPSKOG DVOBOJA: Čuveni pisac i ratni velikan u okršaju za odbranu časti

Izvor:

O ovom događaju iz 1926. godine postoji niz verzija, međutim najrelevantnija je ona koju je i sam Crnjanski kasnije pominjao

Dvoboj, poznat i kao viteško razračunavanje, bila je metoda kojom se vekovima branio ugled, sticao prestiž, rešavao sukob, ali i osvajala ljubav.

Svet pamti mnoge okršaje, a ni naša zemlja ne zaostaje u junaštvu, te se Srbija seća brojnih sporova okončanih brzim potezanjem oroza.

Mimo suda, pred svedocima i po unapred poznatom pravilniku, padala je odluka o tome ko je bio u pravu, a jedan od najzanimljivijih dvoboja koji su se odigrali na ovim prostorima bio je obračun čuvenog pisca Miloša Crnjanskog i ratnog velikana Tadije Sondermajera.

Megdanu je prethodila žučna rasprava o tome čiji su avioni bolji, francuski koje je zastupao pilot, ili nemački kojim je Crnjanski bio oočaran, a pisac je Sondermajeru uputio niz uvreda i na dvoboj izazvao čak pet pilota. Četvorica su to glatko odbila, znajući da bi time usmrtili jednog od najvećih srpskih stvaralaca, međutim uzdanica ratnog vazduhoplovstva je morala odbraniti čast vojske, te je prihvatio izazov.

Foto: Wikipedia/Miloš Crnjanski

Pošto se dvoboj smatrao nezakonitim, Crnjanski i Sondermajer dogovorili su se da onaj ko pogine, zvanično bude prijavljen kao stradao u lovu, a poprište sukoba desilo se u Vršcu.

Starinske pištolje, korišćene u dvobojima ranije posedovala je porodica Dunđerski, koja im je i obezbedila oružje.

Pisac i pilot izašli su iz šinjela svojih profesija i stali na poljanu, a onda…

Crnjanski prvi pucao

O ovom događaju iz 1926. godine postoji niz verzija, međutim najrelevanija je ona koju je i sam Crnjanski je kasnije pominjao. Prema njoj, prvi je pucao upravo pisac, a kako je bio nevešt sa pištoljem, promašio je Tadiju, metak nije prošao ni blizu pilota, kom je ostalo samo da povuče oroz i dovrši egzekuciju, i Crnjanskog pošalje u “večna lovišta”.

Foto: Wikipedia/Tadija Sondermajer

Sodnermajer je uperio pištolj u pisca, nanišanio, zatim uzviknuo “Odustajem” i pucao u vazduh, poštedevši život čoveku koji će tri godine kasnije napisati jedno od najčuvenijih dela naše književnosti “Seobe”.

Buka i bes…i viteštvo

Ovakav gest pilota razbesneo je Crnjanskog, koji je poznat kao “vlasnik” burnog temperamenta. Čuđenje se prelilo u gnev, te je počeo urlati na rivala tražeći od njega da puca. Godinama kasnije, evocirajući uspomene na taj dan, pisac je priznao kako je “u Sondermajeru bilo nečeg viteškog”.

Druge verzije

Pored ove, o “istini” na polju nedaleko od Vršca, ispričane su brojne priče. Prema rečima jednih Sondermajer je previše dugo nišanio te su ga sekundanti, ljudi koji su bili zaduženi za regularnost dvoboja prekinuli. Po nekoj trećoj priči, pilot nije umeo da puca iz starinskog pištolja te je oroz povlačio više puta, ali nije uspeo da ispali metak.

Pojedini Srbi tokom prve polovine 19. veka bili su opsednuti dvobojima, koji je u to vreme bio legalan način rešavanja sukoba. Šume i poljane Srbije pamtile su neke od neverovatnih okršaja, a jedan od najčuvenijih bio je upravo ovaj, koji je na sreću po srpsku kulturu i vojsku prošao bez žrtava.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare