Na današnji dan Obilić ubio sultana Murata I, Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda, izručen Slobodan Milošević…

Izvor:

Na današnji dan, 28. juna 1389. godine, na prostranstvu Kosovskog polja, odigrala se najveća bitka u istoriji srpskog naroda, koja je zbog događaja koji su uslijedili, razmjere žrtve i nekolicine konkretnih istorijskih događaja koji su se zbili na tom lokalitetu nadomak Prištine, u najvećoj mjeri opredijelila istorijsko trajanje srpskog naroda do današnjeg dana.

Nakon bitke koja se odigrala na rijeci Marici, 26. septembra 1371. godine, gdje su Turci porazili srpsku vojsku kralja Vukašina, umjesto očekivanog nastavka ofanzive, Turci su se odlučili za postepeni ekspanzionizam i učvršićivanje vladavine na pokorenim teritorijama. Međutim, osamdesetih godina pokrenut je novi talas ofanzivnih akcija Osmanskog carstva. Nakon što je srpska vojska uspjela da zaustavi tursku bujicu u dolini Toplice kod Pločnika 1386. godine i kod Bileće dvije godine kasnije, sultan Murat I odlučuje da pregrupiše snage i pripremi odlučujući udar na Srbe. Do odsudne bitke je došlo upravo na Kosovu polju, na veliki hrišćanski praznik Vidovdan, kada su se sudarile srpska i turska vojska, predvođeni knezom Lazarom Hrebeljanovićem i sultanom Muratom I.

Miloš Obilić

Prema tvrdnjama putopisca M.S. Milojevića, na srpskoj strani je bilo oko 120 000 vojnika, dok je na strani Turaka bilo oko 460 000 ljudi. Oba vladara su poginula. Sultan Murat I je ubijen od strane srpskog vojvode Miloša Obilića, koji je, prema narodnom predanju i zapisima nekolicine hroničara tog vremena, na prevaru došao do sultanovog čadora, gdje ga je i likvidirao.

Naš simbol slobode i otpora, Gavrilo Princip

Sarajevski atentat ili Vidovdanski atentat – događaj koji je iskorišćen kao povod za početak Prvog svjetskog rata, dogodio se na današnji dan, 28. juna 1914. godine. Tog dana je pripadnik Mlade Bosne, dvadesetogodišnji Gavrilo Princip, ubio austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Politički cilj ubistva je bile želja za oslobađanjem Bosne i Hercegovine od austrougarskog paternalističkog odnosa.

Na Vidovdan, 28. juna 2001. godine, bivši predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, izručen je Međunarodnom tribunalu za ratne zločine u Hagu. Riječ je o presedanu, prema kome je prvi put jedan predsjednik države predat međunarodnom sudu.

Hapšenje i izručenje Slobodana Miloševića

„Dobro veče poštovani gledaoci, bivši jugoslovenski predsednik predat je organima Haškog tribunala…“, bile su to riječi voditeljke Dnevnika RTS-a.

Potom je vanrednu pres konferenciju sazvao tadašnji premijer Zoran Đinđić. Nešto kasnije, iste večeri, tadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman potvrdila je da je Milošević stigao u Hag i da je odmah prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dunje ranke
dunje ranke
7 meseci pre

Žao mi Gavrila i Slobe,mnogo…