Trogodišnja nemačka opsada, smrzavanje i glad nisu mogli da slome duh Lenjingrada

Izvor:
Nova.rs, Foto: Printscreen/Nova.rs

Na ovaj dan, 27. januara 1944. godine, okončana je trogodišnja nemačka opsada Lenjingrada. Trajala je 872 dana, od 8. septembra 1941. do 27. januara 1944. godine, a za to vreme živote je izgubilo više od 800.000 stanovnika ovog grada, što je činilo 40 procenata gradske populacije.

U Drugom svetskom ratu nemačke jedinice potpomognute italijanskim i finskim trupama napale su jako dobro utvrđene sovjetske pozicije oko ovog strateški važnog grada. To je označilo i početak višegodišnje agonije za milione civila i vojnika.

Ukupne žrtve su prešle brojku od 1.500.000 stradalih. Ako tome dodamo i preko 2.500.000 ranjenih, jasno je o kakvoj se katastrofi radilo.

Decenije su bile potrebne da se ovaj nekadašnji carski grad kojeg danas znamo kao Sankt Peterburg oporavi od ratnih trauma i razaranja.

Danas u ovom popularnom turističkom centru vodiči prilikom upoznavanja turista sa gradom tokom, naročito tokom kišnih dana upozoravaju turiste da se sklone od stabala u brojnim velikim parkovima, jer se u njima i danas, sedamdeset i šest godine posle, nalaze zaostali geleri koji privlače munje.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare