Jelena Stojanović: Neplaćeni kućni rad biće vrednovan po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti

Jelena Stojanović: Neplaćeni kućni rad biće vrednovan po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti

Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović ocenila je da će novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti jedna grupacija žena koje su do sada bile društveno marginalizovane jer obavljaju kućne poslove ili rade u poljoprivredi, postati vidljiva za sistem kroz vrednovanje posla koji obavljaju.

Žene koje su domaćice, žene koje podižu decu ili brinu o bolesnim članovima porodice kao i one koje rade na imanju novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti postale su vidljive za sistem tako što će za svoj rad moći da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje, izjavila je Stojanović, navodi se u saopštenju institucije Zaštitnika građana.

„Za Zaštitnika građana je veoma značajno usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Veoma nam je važno uvođenje pojma uravnoteženosti polova ali i vrednovanje neplaćenog kućnog rada, što je i bila naša sugestija prilikom izrade nacrta ovog zakona jer je veliki broj žena nevidljiv za sistem i time ekonomski obeshrabren“, rekla je Stojanović.

Jelena Stojanović, Foto: Zaštitnik građana

Stojanović je navela da neplaćeni kućni rad ima dugoročne posledice na živote tih žena i to prilikom ostvarivanja prava iz zdravstvenog a kasnije iz penzijskog osiguranja posebno posle 45 godina starosti kada ih, prema pritužbama koje dobija Zaštitnik građana, poslodavci preopoznaju kao kategoriju koja nije poželjna i nije dovoljno produktivna, što ih diskriminiše na tržištu rada.

„Ovaj zakon jeste ambiciozan ali daje jedan sveobuhvatan okvir, uključuje i privatne poslodavce, i organe javne vlasti i nezavisne institucije u njegovu implementaciju. Mislim da smo kao društvo spremni za ovakakv zakon jer da nismo spremni ne bismo uopšte govorili o onjemu“, rekla je Stojanović na konferenciji „Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu ekonomskog osnaživanja žena i unapređenja radnih prava“ koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar