Ministarstvo za zaštitu životne sredine: NISMO NADLEŽNI za staru deponiju Vinča

Izvor:
Beta

Ministarstvo za zaštitu životne sredine danas je saopštilo da nije nadležno za staru, nesanitarnu deponiniju Vinča na kojoj je izbio požar, niti je izdavanje dozvola o njenom preuzimanju predmet Zakona o upravljanju otpadom.

Ta deponija, na kojoj je u subotu izbio požar i još nije u potpunosti ugašen, predmet je ugovornog odnosa između preduzeća “Beo Čista energija” i Grada Beograda, kazali su u Ministarstvu agenciji Beta.

“Stara deponija nije radila na osnovu bilo kakve izdate dozvole ministarstva, pa samim nema ni nadležnosti u pogledu kontrole i nadzora republičke inspekcije. Zbog obima akcidentne situacije, republički inspektori zaštite životne sredine je 8. avgusta ipak je izašla na teren, u cilju dobijanja informacije u vezi požara koji je nastao na nesanitarnoj deponiji Vinča, odnosno staroj deponiji”, objasnili su u ministarstvu.

Inspektori zaštite životne sredine su utvrdili da je za kontrolu sprovođenja i primenu odluka jedinica lokalne samouprave za obavljanje komunalnih delatnosti, kao i da li vršilac komunalne delatnosti ispunjava uslove za obavljanje te delatnosti, nadležna Republička komunalna inspekcija u okviru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Komentarišući izjavu direktora preduzeća “Beo Čista energija” Vladimira Milovanovića da ta firma još čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine o preuzimanju stare deponije u Vinči i da će do tada ona biti u nadležnosti Gradske čistoće, u Ministarstvu su naveli da su samo dali saglasnost na projekat sanacije i rekultivacije stare deponije.

Istakli su da se dozvole o kojima priča direktor preduzeća “Beo čista energija” odnose na drugu parcelu u Vinči i novu sanitarnu deponiju, na kojoj nije izbio požar.

“Na osnovu zahteva te kompanije ministarstvo je izdalo dozvolu za odlaganje komunalnog otpada koji nastaje na teritoriji grada Beograda. U toku je izdavanje dozvole za tretman građevinskog otpada, jer se čekalo da preduzeće dopuni dokumentaciju”, naveli su u ministarstvu.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar