Odbačena tužba izdavačke kuće ‘Klett’ protiv Fondacije Alek Kavčić

Izvor:
Beta, Foto: Facebook/Fondacija Alek Kavčić

Fondacija Alek Kavčić, koja učenicima osnovnih škola u Srbiji nudi besplatne udžbenike u digitalnom obliku, saopštila je danas da je Privredni sud u Beogradu odbacio još jednu tužbu izdavačke kuće “Klett” protiv te fondacije.

Fondacija u saopštenju navodi da je “Klett” tražio odštetu od 3,66 miliona dinara zbog “obmanjujućeg oglašavanja”, a da je Privredni sud tu tužbu odbacio kao neosnovanu.

Tužba “Kletta” odnosila se na sadržaje koje Fondacija Alek Kavčić objavljuje na svojim internet sajtovima i na društvenim mrežama, gde mogu da se preuzmu besplatni udžbenici za osnovnu školu u digitalnom obliku, “što je i bio razlog tužbe Kletta”.

Foto: Fondacija Alek Kavčić

Fondacija navodi da je Privredni sud u Beogradu presudio da su tvrdnje tužioca neosnovane, da se posetioci sajta ni na koji način ne obmanjuju i da su im zaista dostupni besplatni udžbenici, kako je na sajtu i navedeno.

Osnivač Fondacije, Alek Kavčić, ocenio je da takva odluka suda jasno stavlja do znanja nemačkoj firmi “Klett” i drugim stranim izdavačima udžbenika u Srbiji, “ma koliko bili finansijski moćniji, ne mogu da rade šta hoće” u Srbiji.

Prema njegovim rečima, strane izdavačke kuće su, pod izgovorom “tržišne konkurencije” u prosvetni sistem Srbije uvele “korupciju na velika vrata”.

Fondacija je u saopštenju podsetila da je u februaru ove godine Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio je Kavčića za krivično delo po tužbi “Kletta” zbog “povrede poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti”, a povodom njegove izjave da je ta izdavačka kuća “koruptivno delovala na nastavni kadar”.

5 1 glas
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare