OSLOBOĐENJE: RIO TINTO MARŠ SA DRINE!

OSLOBOĐENJE: RIO TINTO MARŠ SA DRINE!

Nikola Kosović je objasnio da će iskopavanje doneti ekološku katastrofu kroz zagađenje zemljišta, vode i vazduha, a da će od projekta Srbiji ostati sedam milijardi tona otrovne jalovine.

Pokret Oslobođenje održao je juče protestnu akciju pod nazivom „Rio Tinto marš sa Drine!“ u Loznici i u selu Brezjak, ispred predstavništva korporacije Rio Tinto, koja planira eksploataciju rude litijuma u tom kraju.

„Došli smo da iskažemo protest protiv najavljenog otpočinjanja radova na vađenju litijuma, za koje se očekuje da će prljavim tehnologijama da zagade čitav ovaj kraj – ne samo Loznicu, Jadar i Rađevinu, već će biti zagađeno celo područje do Beograda“, rekao je tom prilikom Nikola Kosović, jedan od osnivača pokreta.

Nikola Kosović

On je dodao da je problem i međunarodni, jer će se negativni efekti iskopavanja osetiti i preko Drine u Republici Srpskoj, zbog čega su već reagovale ekološke organizacije iz Banjaluke.

Kosović je objasnio da će iskopavanje doneti ekološku katastrofu kroz zagađenje zemljišta, vode i vazduha, a da će od projekta Srbiji ostati sedam milijardi tona otrovne jalovine.

Građani lozničkog kraja su u razgovoru sa članovima pokreta Oslobođenje istakli da su zabrinuti za sopstveno zdravlje i zdravlje svoje dece, da su već bezuspešno protestovali protiv iskopavanja litijuma, kao i da će podržati svaki budući protest ili akciju koja bude pokrenuta po ovom pitanju.

Iz pokreta Oslobođenje su poručili da „ne postoji interes i novac koji je važniji od interesa da sačuvamo svoju zemlju, zdravlje ljudi i prirodu“, dodavši da „Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović i vlada Srbije ne štite interese države i njenih građana, već međunarodnih korporacija“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare