Rat u Dijaninom i Nešinom sindikatu: Otimčina, muljanje, falsifikovanje?

Izvor:
Politički.rs, Foto: Društvene mreže, Printscreen

Dana 13.07.2022. godine na sajtu Nezavisnog sindikata policije, kao sada jedinog reprezentativnog sindikata u MUP-u, koji okuplja oko 16.000 članova (kako se navodi na zvaničnom sajtu te organizacije), objavljeno je da je održana vanredna skupština na kojoj je izabrano novo rukovodstvo.

 

Iz objavljenih zapisnika, donetih odluka i ostalih dokumenata proizilazi da je celo predsedništvo zamenjeno, pa je za predsedavajućeg koji bi trebao zastupati sindikat izabran Milutinović Milorad, a da je za lice zaduženo za finansije izabran Milošević Nenad. Za ostala pet člana predsedništva su, kako je navedeno, izabrani su Marković Milan, Baltić Nedžad, Dimitrijević Jovan, Kurandić Milan i Borić Branko. Pored predsedništva, izabrani su navodno i članovi drugih organa i tela tog sindikata, pa su donete i određene Odluke o izmenama statuta i to baš u delu koje se odnosi na samu Skupštinu i način izbora i o svim tim izmenama, a pre svega o izboru lica koje od sada zastupa i predstavlja sindikat, obavešteno je Ministarstvo za rad, radi upisa izmena u odgovaraći registar i za potrebe izdavanja adekvatne Potvrde.

U NSP navode i da su istog dana o svemu upoznali i Ministarstvo unutrašnjih poslova kao poslodavca.

Međutim, istog dana se na društvenim mrežama proširio dokument koji u potpunosti negira sve ovo gore navedeno.

Naime, od strane do sada viđenijih funkcionera NSP, na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama objavljen je i prošireni dokument u kome se navodi da je dana 13.07.2022.godine izabrano novo predsedništvo sindikata koga predvodi predsedavajući Jugoslav Roglić, zatim sledi lice zaduženo za finansije Dejan Stojiljković i potom se nižu imena ostalih pet članova predsedništva, Aleksandar Gospić, Nenad Cvetković, Saša Dimitrijević (dosadašnji predsedavajući), Goran Lazić i Dejan Pavlović. Ovaj drugi dokument je takođe prosleđen Ministru unutrašnjih poslova i drugim navedenim rukovodiocima MUP-a i kao i dokumenta sa sajta NSP, takođe poseduje odgovarajući otisak pečata, zavodni broj, logo sindikata i druge pojedinosti koje bi trebale da ga čine verodostojnim.

Možda ove nesvakidašnje pojedinosti i ne bi dospele u žižu javnosti da Informer, Telegraf, Kurir i druga javna glasila nisu objavila da je NSP izabrao novo rukovodstvo pozivajući se pri tome upravo na ovaj drugi dokument, navodeći imena iz istog i pri tome u potpunosti zanemarujući saopštenja sa zvaničnog sajta NSP, na koga su se godinama u nazad svi mediji pozivali. Pri tome, na svom sajtu NSP nastavlja da objavljuje razna druga dokumenta kojima čak i isključuje iz članstva neke od dosadašnjih funkcionera.

Naš izvor iz policije blizak vodećim ljudima NSP navodi sledeće:

“Odavno je opšte znano da je taj sindikat bukvalno otet od policajaca članova, i sa istim upravlja i rukovodi interesna skupina pojedinaca koji koriste organizaciju u lične i usko kolektivne svrhe. Napreduju u službi, po svom nahođenju koriste finansije od uplaćenih članarina, i naravno, bivaju oslobođeni od rada, odnosno, poslodavac im omogućuje plaćena odsustva i totalno ih oslobađa od rada zbog ‘sindikalnog angažmana’. Sve to je policajcima poznato odavno. Ovde dakle nemamo na delu nekakav pokušaj povraćaja sindikata u ruke članstva, naprotiv, vidimo neke dve zaraćene struje koje se sada bore za opstanak kako bi nastavili sa korišćenjem svih privilegija. Uglavnom, samo ovo postojanje dva paralelna rukovodstva ovog, odavno kvazisindikata, oslikava njihovu neozbiljnost i zaista ozbiljno dovodi u pitanje i njihovu reprezentativnost pred poslodavcem. Zasto? Pa zato što je po zakonu poslodavac dužan da usko sarađuje i donosi odluke zajedno sa predstavnicima reprezentativnog sindikata i to odluke koje se tiču plata, uslova rada, sistematizovanja radnih mesta, premeštaja i drugih bitnih egzistencijalnih faktora za radnike u celini. A ovde je na delu potpuna neozbiljnost. Drugo, pošto poslodavac donosi rešenja kojima od rada u potpunosti oslobađa članove Predsedništva i delimično i drugih nekih organa sindikata, postavlja se pitanje koga će poimenično sada osloboditi?! Faktički već danas 14.07.2022. neko od ovih odsustvuje sa rada neopravdano i bez pokrića, a da ne govorim o tome da su jedna ili druga ili čak i obe strane izneli u javnost falsifikovana dokumenta koja su uneli u pravni saobraćaj samim dostavljanjem na navedene adrese. Da li su tu ranije Nešine i Dijanine struje sada zaraćene, ili neke treće, ko će ga znati, ali jedno je sigurno – kod novog rukovodstva u MUP-u nisu uspeli sa onim uvlačenjima dodelama plaketa i slično, kao što su radili radije.

Videćemo šta će biti na kraju. Žalosno je to što ovi i dalje imaju reprezentativnost koju su stekli veštačkim upumpavanjem broja članova u vreme drugovanja Dijane i Neše sa tadašnjim rukovodstvom, a na uštrb drugih postojećih i znatno ozbiljnijih sindikalnih organizacija. Setimo se samo kako su od Policijskog sindikata Srbije bukvalno oteli reprezentativnost preko noći, bez ikakvog zakonskog sprovedenog postupka. Svakako, ostali sindikati policije zajedno, i pored raznih ranijih ucena članova, ipak skupa imaju veći broj članova i faktički time se postavljaju kao sada jedini ozbiljni i relevantni faktor za zastupanje interesa policajaca, članova i radnika MUP-a u celini. Ovi NSP sada su definitivno bruka za MUP i šta oni takvi mogu izboriti za radnika?!”, zaključuje naš sagovornik.

I.V.Đ.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare