22/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Skupština slobodne Srbije: Zagađenje skoro DESETOSTRUKO iznad maksimalne granice! Okupimo se na NOVI USTANAK nepristajanja na opšte zagađenje svih aspekata života

Foto: Logo, Printscreen YouTube/ Zeljko Matorcevic (Žig Info)

Izvor:
Beta

Skupština slobodne Srbije (SSS) zatražila je danas da se pokrenu postupci protiv odgovornih za bezbednost deponije u Vinči, gde je izbio požar, i ocenila da su vremenski uslovi izuzetno nepovoljni jer nema vetra pa se zagađenje gomila metra-dva iznad tla, ozbiljno ugrožavajući zdravlje stanovništva.

“U pojedinim delovima grada, zabeležena je koncentracija PM2.5 čestica od oko 160 mikrograma po metru kubnom vazduha, a dozvoljena vrednost iznosi 20”, ističe se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije i dodaje sa su PM2.5 čestice u ovom slučaju sačinjene od toksičnih komponenti, te je situacija višestruko gora.

Kako su naveli, na deponiji se nalazi ogromna količina predmeta od plastike, gume, izolacionih materijala, ambalaža za poljoprivrednu i kućnu hemiju i slčno, te njihovim sagorevanjem dolazi do oslobađanja izuzetno toksičnih, kancerogenih, mutagenih i teratogenih supstanci.

Takođe su upozorili da “pored toga što preko disajnih organa ulaze u krvotok, mnoge od ovih materija i preko kože prodiru u organizam ljudi”.

Skupština slobodne Srbije navela je da bi tako enormno zagađenje u bilo kojoj zemlji Evropske unije (EU) bilo shvaćeno kao alarm koji zahteva vanredne mere, i istakla da je poznato da su čak i razlike u aerozagađenju u okviru dozvoljenih granica direktno povezane sa rizikom umiranja od plućnih, srčanih i drugih bolesti.

“Ovde je zagađenje skoro desetostruko iznad maksimalne granice, sa jasnim dramatičnim posledicama po zdravlje populacije. Posebno ističemo akutne efekte opasne po život za građane sa već oštećenom plućnom funkcijom”, upozorila je SSS.

U saopštenju se dodaje da su u skladu sa Arhuskom konvencijom koju je Srbija ratifikovala 2009. godine, nadležni dužni da bez odlaganja i na razumljiv način obaveste građanke i građane Srbije, o opasnostima koje prete usled sagorevanja opasnih materija i da im preporuče mere zaštite od posledica zagađenja.

“Ovaj poslednji u nizu incidenata mora okupiti sve odgovorne pojedince i organizacije na novi ustanak nepristajanja na opšte zagađenje svih aspekata života. Moramo se okupiti oko nauke, struke i građanskog aktivizma u cilju zaštite zdravlja ljudi u Srbiji”, saopštila je SSS.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: