Trenutno smo najgori po broju zaraženih koronom u regionu

Trenutno smo najgori po broju zaraženih koronom u regionu

Sledeća nedelja biće presudna za ocenu epidemijske situacije, kao i da li postojeće mere treba pooštravati

Zbog loše epidemijske situacije s virusom korona biće otvoreni novi kapaciteti Kovid bolnice u Batajnici, najavila je za „Politiku” docent dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka ove ustanove. Broj prijema u ovu ustanovu povećava se iz dana u dan, a juče je na bolničko lečenje primljeno 49 građana. Od danas će na raspolaganju biti dodatnih 40 kreveta, a od ponedeljka još 120. Na lečenju u ovoj ustanovi sada se nalazi 425 pacijenata.

Trenutno je najmlađi pacijent na respiratoru tridesetjednogodišnji muškarac, a bilo je i onih koji su 1999. godište. Naša sagovornica kaže da sada u jedinicama intenzivne nege leži dosta mlađih žena, što prethodnih meseci nije bio slučaj.

– Trenutno je dosta onih žena koje imaju između 40 i 50 godina. Naše iskustvo govori da je došlo do porasta broja obolelih upravo među ženama. Sada je polovina pacijenata muškog, a polovina ženskog pola. Za samo nekoliko dana njih 30 je prešlo s odeljenja u jedinice intenzivne nege, uprkos svoj pomoći koju smo im pružili. Jednostavno, zdravstveno stanje im se toliko brzo pogorša da je to užasno. A onda je bitka za njihov život 70 odsto izgubljena – ističe dr Adžić Vukičević.

Naša sagovornica ističe da su već počeli da grupišu zdravstvene radnike jer ponovo sledi regrutacija kadrova koji će raditi u ovoj kovid bolnici.

– I sestre i lekari su na izmaku snaga, pomalo posustaju. Teško je kada godinu dana radiš u skafanderu. Skafander je mnogo lepa reč, ali to zapravo znači da zdravstveni radnici provode sate u faktički plastičnim kesama. Jako se plašim povećanja broja obolelih. To je strahota jedna. Mnogo je kada se dnevno utvrdi virus kod 2.500 ljudi. Ima nekih koji porede Srbiju s Rumunijom pa kažu da nije mnogo obolelih kod nas u odnosu na njih. Kako nije kada Rumunija ima broj stanovnika kao što je imala Jugoslavija. Trenutno smo najgori po broju zaraženih u regionu prema broju stanovnika i veličini zemlje – napominje dr Adžić Vukičević.

Iako ovih dana svi pričaju o mutiranim sojevima virusa korona, naša sagovornica napominje da oni leče sve pacijente podjednako, bez obzira na to koji soj korone imaju.

– Ni na globalnom nivou i dalje nije jasno kako se koji soj ponaša. S druge strane, dolaze nam pacijenti koji su se opustili posle dobijanja prve doze vakcine, pa otprilike nakon 12 dana su završili u bolnici zbog zaražavanja koronom. Trenutno lečimo petoro takvih ljudi. Treba imati na umu da je, na primer, posle kineske vakcine potrebno da prođe 40 dana od dobijanja druge doze kako bi se stekao imunitet – dodaje dr Adžić Vukičević.

Lekari najviše strahuju da će broj obolelih od kovida biti povećan uskoro jer je dosta građana iskoristilo neradne dane za Sretenje kako bi otišli na skijanje, u banje, vikendice… Hoće li praznovanje napuniti još više kovid bolnice?

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, kaže za naš list da će upravo efekti spajanja praznika i odlaska na planine biti vidljivi tek sledeće nedelje.

Već sad se beleži povećanje broja pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Ali, uočeno je da, na sreću, dominiraju lakši oblici obolevanja.

– Smešno je kada organizatori i čelnici skijališta pričaju kako je sve bilo pod kontrolom. Kao da smo mi svi ludi i kao da nismo videli šta se tamo dešavalo. Tamo su kapaciteti bili popunjeni. Razumem da hoće da imaju neke prihode, ali pitam se da li je to odjednom turizam postao najvažnija privredna grana u Srbiji. Moramo da se zapitamo da li smo mi toliko jaki kao narod ako su skoro sva skijališta u Evropi zatvorena, a naša rade punom parom? Rezultat opuštanja može da bude tragičan. Ali, u ovom trenutku mene više brine povećanje broja obolelih među školskom decom, kod starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolaca. To se najviše dešava u velikim gradovima, ali i u manjim poput Vranja, Čačka, Valjeva – navodi dr Tiodorović.

Naš sagovornik smatra da će sledeća nedelja biti presudna za ocenu epidemiološke situacije kao i da li postojeće mere treba pooštravati. Iako je u medijima bilo napisa o tome da će doći do skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata ili njihovog potpunog zatvaranja, dr Tiodorović kaže da se na sastanku kriznog štaba o tome nije razgovaralo.

– Neke kolege su najavljivale mogućnost uvođenja tih mera, verovatno s namerom da se javnost malo uozbilji. Ali, mislim da od toga neće biti ništa. U ovom trenutku je mnogo važnije sprovoditi kontrolu i nadzor mera. To se najviše odnosi na Beograd i neke veće gradove gde se organizuju žurke s velikim brojem ljudi – dodaje dr Tiodorović.

A da situacija nije nimalo sjajna, juče je potvrdio i docent dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. On je naglasio da ponovo raste broj inficiranih koronom i onih kojima je potrebno bolničko lečenje, što znači da će morati da se povećaju bolnički kapaciteti i to tako što će kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu maksimalno iskoristiti svoje kapacitete. Dr Stevanović je, nakon sastanka ministra zdravlja s direktorima kovid bolnica, istakao da je ovog puta dogovoreno da se bolnice koje su izašle iz kovid sistema ne vraćaju u taj režim, već da se posvete lečenju nekovid pacijenata.

– Molimo ljude ponovo. Očekuje nas porast broja obolelih kao rezultat opuštanja na svakom koraku i aktivnosti koje nisu esencijalne za život, poput druženja, rekreacije, sportskih aktivnosti… Zdravstveni radnici godinu dana nose ovu pandemiju na svojim leđima. Nadamo se da će konačno neko obratiti pažnju na naš umor – rekao je dr Stevanović, dodavši da vakcinacija ide velikom brzinom, ali da nakon što neko primi prvu dozu vakcine nije odmah zaštićen, već mora proći pet nedelja da bi se smatralo da je osoba zaštićena.

Izvor: Politika/ Danijela Davidov-Kesar

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare