Tužilac Milovanović: Sporna procedura za izbor Zagorke Dolovac

Novoizabrani član Državnog veća tužilaca (DVT) Predrag Milovanović izjavio da se nada da će se tužilaštvo “osloboditi relikta prošlosti i postati bolje, savremenije, samostalnije, pa samim tim i efikasnije”, navodeći da se to jedino moguće uz izmenu Ustava.

“Moramo pružiti uzor mladima koji su na početku svojih karijera, ne smemo ih pretvoriti u puke nekritičke izvršioce tudjih odluka, već kod njih moramo razvijati samosvest o slobodi individualnog odlučivanja, a samim tim i odgovornosti”, rekao je za današnju Politiku Milovanović, koji je široj javnosti poznat kao tužilac iz predmeta paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću.

Milovanović je rekao da je najpre potrebno uvesti funkcionalnu nezavisnost javnog tužilaštva.

“Radi se o široko prihvaćenom međunarodnom standardu koji ne povlači jednakost sa nezavisnošću koja je po Ustavu garantovana sudijama. Funkcionalna nezavisnost je nasušna potreba tužioca”, rekao je on.

Na konstataciju da je izvestan treći mandat Zagorki Dolovac, na mestu republičkog javnog tužioca, i pitanje kako ocenjuje izborni postupak za državnog tužioca, on je rekao da ne želi da daje lični ton odnosu koji ima sa njom pa ovo komentariše samo u kontekstu izborne procedure.

“Ono što je sporno, jeste da ona predsedava telom, koje formira Komisiju, koja potom ocenjuje i vrednuje kandidate. Dakle, ta procedura bi imala smisla jedino da se akteuelna republička tužiteljka nije kandidovala za za još jedan mandat”, rekao je Milovanović.

Prema njegovim rečima, “zato je neophodno da ustavne promene idu u tom pravcu, da imamo jedan mandat RJT, koj je vremenski ograničen, ali bez mogućnosti reizbora, a što je u skladu sa međunarodnim standardima, jer kroz trenutnu proceduru RJT očigledno sam sebe bira”.

“Ipak, ukoliko Zagorka Dolovac bude izabrana na treći mandat, pred njom će se naći idealna prilika da u svetlu predstojećih ustavnih promena, bude načelu reformskog procesa javnotužilačke organizacije i da posle brojnih afera, koje su obeležile rad tužilaštva u minulom periodu, zapravo bude zapamćena po tome”,  rekao je Milovanović.

Kako je javnost upoznata, DVT na čelu sa Dolovac je Milovanića sklonio sa predmeta paljenje kuće Jovanovića, pod obrazloženjem da je postao član tog najvišeg tužilačkog tela, mada je imao želju da nastavi učešće u postupku koji je završen samo u prvom stepenu.

Nekadašnji predsednik beogradska opštine Grocka i funkcioner Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović prvostepeno je usudjen na četiri godine i tri meseca zatvora za podstrekavanje za paljenje kuće novinara portala “Žig” Jovanovića.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare