Udžbenički Gestapo nemačkog Klett-a i hrvatskog BIGZ-a: Direktor preti roditeljima zbog besplatnih udžbenika!

Udžbenički Gestapo nemačkog Klett-a i hrvatskog BIGZ-a: Direktor preti roditeljima zbog besplatnih udžbenika!

Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić realizovao je, u okviru fondacije “Alek Kavčić”, projekat besplatnih udžbenika za obrazovanje u Srbiji, a koji se nalaze u elektronskoj formi na internetu. Od tada, prosvetni radnici i roditelji koji decu žele da podučavaju pomoću ovih udžbenika stalno trpe pretnje i zastrašivanje. Kavčić je na Tviteru podelio poruke koje su dobili roditelji.

“Ovo više ne liči ni na udžbeničku policiju. Ovo je udžbenički Gestapo. Zamislite direktor preti. Po Zakonu, ni jedan direktor ne sme zahtevati od roditelja ni da kupi, a ni da drugačije nabavi udžbenik. Zar je neophodno zgrtati procenat na deci”, zapitao se na Tviteru Kavičić, podelivši poruke koje je dobio.

U porukama mu se osoba žali kako su od izvesnog direktora škole dobili pretnje socijalnom službom, kao i da će deca ostati uskraćena za znanje od strane učitelja ako budu imala besplatne udžbenike.

Fondacija Aleksandra Kavčića je i početkom februara ocenila da Udruženje izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije “kartel koji teži monopolu na tržištu udžbenika i sada se u toj svojoj nameri služi zastrašivanjem prosvetnih radnika”.

“Radi istinitog i potpunog informisanja javnosti fondacija „Alek Kavčić“ prinuđena je da na ovakav način reaguje na najnovije napade koje skoro svakodnevno dolaze od organizacije „Udruženje izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije“ (u daljem tekstu Kartel). Ova organizacija je Kartel sačinjen od samo podskupa izdavača u Srbiji, a predvođeni su nemačkim Klett-om (u okviru koga su Klett, Novi Logos i Freska) i hrvatskim BIGZ-om. Po definiciji, kartel je „udruženje istorodnih firmi konkurenata koje time (udruživanjem u kartel) postaju monopol; dok veći profit ostvaruju diktiranjem uslova prodaje, monopolskim cenama i drugim pogodnostima, a ne smanjenjem troškova i racionalizacijom“.

Udžbenički Gestapo nemačkog Klett-a i hrvatskog BIGZ-a: Direktor preti roditeljima zbog besplatnih udžbenika!
Alek Kavčić Foto: Printscreen/RTS

Dalje su naveli da nigde u Zakonu o udžbenicima ne stoji da se pdf udžbenici ne smeju okačiti na internet, da je dozvoljeno da budu u pdf formatu, da nije navedena donja granica cene udžbenika na tržištu…

Profesor Kavčić, nekadašnji đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu i predavao na Harvardu. Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija “Marvel”. Posle višegodišnjeg tuženja, Karnegi Melon i prof. Kavčić su dobili spor i odštetu od 750 miliona dolara. Profesor Kavčić je nekoliko puta rekao da će, deo novca koji je od parnice bude pripao njemu, uložiti u budućnost srpske dece – što je i ostvario kada je počeo sa objavljivanjem besplatnih udžbenika.

Nova.rs/ Autor: Božica Luković

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yandex taxista
3 godine pre

Moja deca od septembra kreću u četvrti razred i koristiće online udžbenike.