UNS: Obnovljeno spomen-obeležje Đoku Vještici

Izvor:
UNS, Foto: UNS

Spomen-obeležje novinaru i jednom od osnivača Studija B Đoku Vještici ponovo je postavljeno juče, na godišnjicu njegove smrti. Spomen-ploča na platou ispred Beograđanke bila je oštećena pre četiri godin

Uduruženje novinara Srbije (UNS) je pre tri meseca, uz Studio B i Novu S, pokrenulo medijsku akciju za obnovu ovog spomen-obeležja. Početkom avgusta UNS je pitao Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, nadležan za održavanje spomenika, kada će oštećena spomen-ploča biti obnovljnjena. Iz Zavoda su tada odgovorili da će „predlog za sanaciju navedenog spomenika biti razmotren u narednom periodu“.

Dve nedelje kasnije na pitanje da li je predlog za sanaciju razmotren UNS je dobio odgovor od Zavoda da obnova spomen-obeležja nije ušla u program Hitnih intervencija na spomenicima za 2024. godinu. UNS se zatim obratio predsedniku privremenog organa Beograda Aleksandru Šapiću, iz čijeg kabineta je Udruženju odgovoreno da će oštećeno spomen-obeležje biti obnovljeno za nekoliko nedelja, što je i učinjeno.

Inače, spomen-obeležje Đoku Vještici otkriveno je 1. aprila 2012. godine na platou koji je tada dobio njegovo ime, a polomljeno je u decembru 2019. godine.

Ko je bio Đoko Vještica?

Novinar Đoko Vještica poznat je po organizovanju humanitarnih akcija i pokretanju brojnih inicijativa za uređenje Beograda i zelenih površina u glavnom gradu.

Rođen je 9. maja 1939. godine u selu Otrić u opštini Gračac (Hrvatska). Novinarsku karijeru započeo je u listu „Borba“, a zajedno sa kolegama iz ovog lista je 1970. godine osnovao Radio Studio B.

UNS mu je 1976. godine dodelio nagradu „Svetozar Marković“, a 2005. godine Nagradu za životno delo.

Preminuo je 18. novembra 2008. godine.

Pročitajte još  Naprednjaci imaju taktiku tri mudra majmuna: ne vide, ne čuju, ne govore, ništa mimo partijske direktive

Nagradu za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ UNS je ustanovio tri godine nakon njegove smrti. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare