Webinfo: Ptičiji grip stigao kod Novog Bečeja, Slano Kopovo pod posebnom pažnjom

Izvor:
Webinfo.rs, Foto: Politički.rs

Novi talas avijarne influence, poznat kao ptičiji grip, stigao je u Srbiju, a ždralovi su najugroženiji.

Glavno žarište je u Mađarskoj gde je zabeleženo oko 10.000 uginulih ptica. U Srbiji, ptičiji grip se pojavio na mestima koja ždralovi koriste za odmor tokom preleta ka jugu, s velikim rizikom da se virus prenese na domaću živinu, prenosi portal Webinfo.rs.

Građanima se preporučuje da izbegavaju Specijalni rezervat Slano Kopovo kod Novog Bečeja, gde su čuvari prirode pronašli preko 70 uginulih ždralova. Uklanjanje ostataka ptica obavljeno je uz pomoć Zoohigijene, a područje je adekvatno tretirano.

Darko Lazarević, biolog u Rezervatu prirode „Slano Kopovo”, potvrdio je prisustvo ptičijeg gripa nakon analize uzoraka tkiva uginulih ždralova u Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu. Virus je ove godine stigao ranije i zahvatio populacije divljih ptica, ostavljajući katastrofalne posledice.

Stručnjaci apeluju na građane da obaveste nadležne ako primete ždralove u naseljima, jer to može ukazivati na zaraženost. Uginule ptice često pokazuju znakove slabosti i gubitka apetita pre nego što preminu.

U lokalitetima uz reku Tisu, u Kapetanskom ritu, Čoki, Slanom Kopovu i Rusandi, pronađeno je oko 500 uginulih ždralova. Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju i odgajivačima domaće živine, koji su pozvani na podizanje mera opreza kako bi zaštitili svoje jata.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare