Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Doneta odluka Bernske konvencije koja može da odbrani sve ugrožene krajeve Srbije

Izvor:
Politički.rs, Foto: privatna arhiva, Zaštitimo Jadar i Rađevinu

„Imajući u vidu ekološku vrednost područja koje je predmet Žalbe, Biro je izrazio zabrinutost zbog značajnih negativnih efekata na divlje vrste i staništa koja bi izgradnja rudnika litijuma imala.“

Sekretarijat Bernske konvencije u Strazburu poslao je odgovor Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije nakon zasedanja 6-7. aprila 2022.

U ovom odgovoru koji je opet razlog za radost Sekretarijat izražava zadovoljstvo zbog Uredbe kojom se projekat „Jadar“ ukida, a koji je Republika Srbija donela u januaru 2022. te da od vlasti Republike Srbije očekuju da Izveštaj o napretku ukidanja projekta „Jadar“ i pratećih odluka i zahteva kao i Izveštaj o zahtevu za izdavanjem ekpsloataconog polja kompaniji Rio Sava eksplorejšn, navodi se u saopštenju pokreta “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”..

Biro je doneo odluku da iako je projekat „Jadar“ ukinut ova Žalba ostaje u pripravnosti i o njoj će se opet odlučivati tokom zasedanja u aprilu sledeće godine, 2023.

Upravo za takvu odluku udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu je molilo Biro i od njih zahtevalo u Podnesku od 1. aprila 2022. koji smo uputili samostalno nakon dobijanja odgovora Vlade Republike Srbije na Žalbu, a to je da nastavi proces i donese krajnju odluku u čemu nam je Biro izašao u susret i na čemu smo beskrajno zahvalni.

Ovo navodimo iz razloga što nismo sebični jer bi analogijom po odluci Sekretarijata Bernske konvencije, odluka po ovoj Žalbi mogla dalje da mogla da odbrani sve ugrožene krajeve Srbije kojima prete štetne tehnologije, napominje se u saopštenju pokreta Zaštitimo Jadar i Rađevinu

Iz pokreta podsećaju da su Žalbu prvobitno podneli u saradnji sa udruženjima Earth Thrive i Earth Law Center.

“Gore navedena rečenica iz samog odgovora Sekretarijata je verovatno i najvažnija za sve nas jer upravo zahvalnost dugujemo biodiverzitetu, svim biljkama i životinjama i sveukupnosti života na području Rađevine i Jadra, Cera i Iverka”, ističe Marija Alimpić ispred pokreta “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” na kraju saopštenja.

Pročitajte još  Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Prostorni plan zbog otvaranja rudnika litijuma biće ukinut 21. januara

Slavite život!

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare