Zrenjanin: Voda zabranjena za piće pre tačno 18 godina

Izvor:
Beta, Foto: Politički.rs

Na današnji dan pre 18 godina rešenjem sanitarnog inspektora zabranjena je voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu za piće i za pripremu hrane.

Problem s pijaćom vodom u tom gradu postoji decenijama, a zabrana je izdata 20. januara 2004, zbog nedozvoljene količine arsena.

Govorilo se tada da su vrednosti arsena ostale iste kao i pre 10, 20, ili 50 godina, ali da su kriterijumi od tada pooštreni, a da se taj problem može rešiti jedino izgradnjom nove fabrike za preradu vode.

Prvo pilot-postrojenje za dobijanje zdrave pijaće vode u Zrenjaninu postavila je firma “Sop” iz slovenačkog mesta Krška, još 1979.

Slovenački “Sop” je te godine dao tehničko rešenje koje nije dobilo saglasnost revizione komisije zbog velikog utroška hemikalija i visokih troškova tehnološkog procesa.

Sledeći pokušaj bio je 1980. i 1981. godine kada je francuski “Degremon” radio analizu vode i postavio pilot-postrojenje čije je rezultate prihvatio Gradjevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, kao optimalan i po tehnologiji i po ekonomskim pokazateljima.

Bila je angažovana i radna organizacija u osnivanju “Fabrika vode”, ali je ugašena 1989, s obrazloženjem da finansijska situacija nije stabilna i da nije vreme za krupne investicije.

Od tada su tehnološka rešenja za prečišćavanje vode postavljali i isprobavali američki “Universal aqua tehnologic”, nemačko-madjarski “Vaterlink”, italijanski “Kaligen”, kanadsko-mađarski “Zenon”, slovački “Energocontrols”, mađarski “Hidrophil – KFT”, nemački “Linde”, uz dva domaća “pilota” – beogradskih Instituta za opštu i fizičku hemiju i “Slapa”.

Konačno, upotreba vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane je zabranjena januara 2004. godine rešenjem sanitarnog inspektora voda u Zrenjaninu, zbog prekomerne količine arsena.

Te godine Izvršni odbor Skupštine Opštine Zrenjanin prihvatio je Informaciju o aktivnostima na izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu, a kasnije su razmatrane i mogućnosti snabdevanja grada vodom iz Dunava ili Tise.

Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” je krajem 2011. donelo odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode.

Od tri ponude odabran je nemački “VTE Vasertehnik” s kojim je ugovor o izgradnji fabrike vode potpisan 2012. godine.

“Vasertehnik” je predstavio vodu za piće dobijenu u pilot-postrojenju u Zrenjaninu, ali je kasnije nova vlast poništila taj ugovor, a potpisala drugi sa italijanskom kompanijom “Grupo Zilio” za prečišćavanje vode za piće.

Grupa “Zlio” počela je oktobra 2015. godine radove na lokaciji u Zrenjaninu, na gradilištu postrojenja postavljena je kamera da bi svi zainteresovani preko “video-strima” na sajtu grada Zrenjanina, kako je rečeno, mogli uživo da prate napredovanje radova.

U nekoliko navrata isporučivana je voda za koju se tvrdilo da zadovoljava standarde i da se čeka rešenje sanitarne inspekcije kojom se ukida zabrana upotrebe vode za piće iz 2004. godine, medjutim, Fabrika je prestala sa radom zbog eksplozije koja se dogodila krajem 2020. godine, a vodosnabdevanje grada preuzelo je preduzeće Vodovod i kanalizacija.

Gradski čelnici naveli su da je ugovor sa Fabrikom vode raskinut jer investitor nije ispunio obaveze kao i da se traže nova rešenja, dok su iz Fabrike vode tvrdili da su otklonili posledice i nedostatke i da su spremni da isporučuju zdravu pijaću vodu, ali da ih preduzeće Vodovod i kanalizacija sabotira.

Od tada organizovane su dve prodaje te fabrike, a izvršitelj Daragan Nikolić potvrdio je juče novinarima da je ona prodata za 417 miliona dinara firmi “Pannonian water DOO” iz Beograda.

Društvo sa ograničenom odgovornošću Pannonian Water d.o.o. Beograd osnovano je 3. novembra prošle godine, a na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da su zakonski zastupnici iz Velike Britanije, Kanade, Indije i jedan iz Srbije.

Zrenjaninci su od 2004. godine u više navrata organizovali proteste, performance, tribine, ali su i dalje primorani da kupuju flaširanu vodu za piće, dok deo stanovnika tog grada, zbog loše materijalne situacije, pije vodu iz gradskog vodovoda sa nedozvoljenom količinom arsena.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare