Basenkov: Američka politika na Zapadnom Balkanu je agresivno uništenje „srpskog sveta“

Izvor:
IN4S, Foto: IN4S

Basenkov za IN4S: Američka politika na Zapadnom Balkanu danas je agresivno uništenje „srpskog sveta“, koje je počelo raspadom Jugoslavije

Američka politika na Zapadnom Balkanu danas je agresivno uništenje „srpskog sveta“, koje je počelo raspadom Jugoslavije, kada se srpski narod većinom obreo u nekoliko novoformiranih, mahom neprijateljskih država (a proces cepanja „srpskog sveta“ naporima Amerikanaca se nastavlja). Vašington u inat Srbima neguje stari projekt „Velike Albanije“, koji je šire usmeren – na gušenje država pravoslavne hrišćanske kulture, koje nisu pod kontrolom SAD, kazao je u razgovoru za IN4S, urednik publikacije „O Srbiji na ruskom“, pisac i teolog Vladimir Basenkov.

Vladimir Basenkov

Pre neki dan generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio je Beograd. Počelo se govoriti o skorom ulasku Srbije u Severnoatlantski savez. Kako komentarišete takvo mišljenje?

– Stoltenbergova turneja po zapadnom Balkanu je veoma simboličan događaj. U Bosni, u Sarajevu, održao je sastanak bez predstavnika Republike Srpske, na Kosovu je prištinskim separatistima obećao punu podršku za ulazak u Alijansu. Aleksandar Vučić je već saopštio da će od vlade tražiti da razmotri obnavljanje vežbi sa NATO-om. Predsednik Srbije je dodao da će se zahtev odnositi i na“ druge partnere “ o kojima nije direktno govorio, međutim, ta fraza daje prostor za razna tumačenja. Inače, tokom leta, vežbe sa zemljama NATO na voja ili onaj način održane su dva puta za mesec i po dana: „Platinasti vuk“ sredinom juna i „skromnije“ vežbe sa Amerikancima početkom avgusta. Verovatno da je zahtev vladi usmeren na uklanjanje moratorijuma na vežbe damo principijelne prirode, što u određenoj meri pokazuje težnju Beograda da čuva liniju neutralnosti.
U isto vreme, jasno je da Alijansa pod budnom pažnjom SAD nastoji da Srbija pošto-poto uđe u NATO. Pri tom je ovaj pristup za Beograd licemeran i ponižavajući: Stoltenberg govori o ulasku Kosova – dela srpske države – kao nezavisne države u NATO! S jedne strane, to liči na ucenu, a sa druge strane, jasno je da je kolektivni Zapad zainteresovan za stvaranje „Velike Albanije“, na delu „srpskog sveta“ koji je pod njegovom kontrolom, države koja treba da bude primljena u članstvo NATO na ponižavajućim i robovskim uslovima.

– Šta mislite o prirodi američke hegemonije koju oni preko svojih proksi ratova pokušavaju da šire po svetu, a posebno na Zapadnom Balkanu?

– Takozvana hegemonija Vašingtona po načinu svog širenja slična je onkološkoj bolesti. Obzirom da je spolja nalik na zdrave ćelije, kada prodre u organizam neke zemlje, metastazama obzhvati sve niše u kojima ne naiđe na žestok otpor. Američka demokratija, koja je poodavno čista laž, krije samo želju da se svet prekroji po sopstvenim (potpuno štetočinskim) aršinima.

SAD su Zapadnom Balkanu tokom 1990-ih donosile samo ratove i krize. Režimi bačeni na kolena su formatirani preko savetnika i, zašto kriti, „kupovinu“ lojalnosti elita. Kupovina je, istina, više ličila na mamac, koja je na „udicu“ stavila predstavnike politike i biznisa u Srbiji, Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini. Srpski narod se dostojanstveno, čak i pored agresivnog pritiska Vašingtona i EU koju on kontroliše, nije slomio. U Crnoj Gori se narod opirao, u Bosni je Republika Srpska postala pravi trn u oku prekookeanskim „belim gospodarima“. Koliko godd pokušavali da slome Srbiju, ona još uvek nije priznala Kosovo (iako se ponekome može učiniti da je odsviran „poslednji akord“) i nije uvela sankcije Rusiji.

– Zanimljivo je da bez obzira na gigantske napore SAD da od Rusije odvoje „srpski svet“, to im još uvek ne polazi za rukom na nivou ogromnog dela stanovništva.

– Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil povremeno pada u histeriju, ne shvatajući zašto je ruski uticaj toliko jak u „srpskom svetu“. Amerikanci, lišeni slobodnog duha čak i u ranom protestantizmu, ne razumeju ništa što ne odgovara logici materijalizma. S tim u vezi, povećanje budžeta za desetine miliona dolara principijelno ne menja principijelno – Srbi su, kao i tokom celog prošlog milenijuma, verni Rusima.

Amerikanci su pisali srpske zakone „početkom dvehiljaditih“ godina, započeli proces odvajanja Kosova i faktički legalizovali dojučerašnje teroriste kao predstavnike „vlasti“ u izmišljenoj državi, preuzeli državnu energetsku kompaniju preko norveških „posrednika“ i uveli sankcije protiv otvorenih rusofila… Amerikanci izvoze u Srbiju i „srpski svet“ svoju „kulturu“ (ako se tako može nazvati njen savremeni izraz). Poslednji „jarki“ primer „izdanaka“ američkih mas-medija su tragični slučajevi streljanja po „kolumijskom“ mogelu u beogradskoj osnovnoj školi i u okolini Mladenovca.

Foto: IN4S

Američka politika na Zapadnom Balkanu danas je agresivno uništenje „srpskog sveta“, koje je počelo raspadom Jugoslavije, kada se srpski narod većinom obreo u nekoliko novoformiranih, mahom neprijateljskih država (a proces cepanja „srpskog sveta“ naporima Amerikanaca se nastavlja). Vašington u inat Srbima neguje stari projekt „Velike Albanije“, koji je šire usmeren – na gušenje država pravoslavne hrišćanske kulture, koje nisu pod kontrolom SAD.
Amerikanci bogalje viševekovni prirodni životni pejzaž na Balkanu, podređujući ga svojim zadacima, a u stvarnosti razaraju dosadašnji način života celih naroda. Amerikance ne zanima srpska samobitnost i njeni ciljevi koje je srpski narod istorijski stavljao u prvi plan. Oni se rukovode isključivo interesima svoje imperije koja po svojoj prirodi ignoriše i gazi realna prava i slobode drugih naroda na samoopredeljenje

Međutim, Srbi, kao veliki i mudri narod, naravno, odlično razumeju ko im je danas pravi prijatelj, a ko neprijatelj. Mislim da će bombardovanje 1999. godine Srbi pamtiti još dugo. Istina, što se tiče onkologije, SAD i NATO su tu bolest doneli na Zapadni Balkan i u prenosnom i u pravom smislu reči. Istorija mora pamtiti svoje „junake“. Naučnici iz Rusije su na inicijativu Ruskog doma u Belgradu pokrenuli kompleksno istraživanje posledica bombardovanja SRJ. Ovo je važan korak, događaj će ući ne samo u anale istorije, već će biti sačuvano kao predmetno naučno izučavanje.

– Inače, jedan od ideologa koncepcije „srpskog mira“ i otvoreni rusofil u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, ne tako davno je bio primoran da podnese ostavku pod pritiskom SAD. Liberalni mediji su brzo izjavili da su u BIA počele čistke protiv „ruskih špijuna“.

– Ponoviću, Amerikanci ne razumeju i ne mogu razumeti bratsku ljubav dva naroda, srpskog i ruskog. Činjenica da je Vulin rusofil ne znači prećutno da je i „agent Kremlja“. Pre će biti da je Vulin, kao pravi srpski patriota, prirodni rusofil. On razume da je budućnost Srbije moguća, pre svega, u očuvanju istorijskog saveza sa Rusijom. Sudite sami: Rusija je uvek podržavala Srbiju, nikada se nije mešala u njene unutrašnje poslove. Davanje stvarne slobode je merilo prave ljubavi i istinskih odnosa. SAD se, naprotiv, drsko mešaju i nameću Zapadnom Balkanu svoj poredak. Amerikanci sanjaju o konačnom priznanju Kosova, dok Rusija principijelno brani suverenitet Srbije u ovom i svakom drugom pogledu. Da ne govorimo o energetici – ovde su se bratski odnosi iznova našli iznad merkantilne ekonomije. Srbija ima izglede da postane članica BRIKS-a i da otvori najveća tržišta za plasman svojih proizvoda. Može se dugo govoriti, ali, očigledno je da je Vulin ispao mučenik, jer nije izmenio svoj principijelni stav – srpskog rodoljuba i prijatelja Rusije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare