Đorđević za ruske medije: Prirodno je učešće srpskih dobrovoljaca na strani Rusije

Izvor:
dzen.ru, Foto: Printscreen, Zoran Lončarević/Nova.rs

Učešće srpskih dobrovoljaca na strani Rusije u ratu u Ukrajini je apsolutno prirodan fenomen i ima svoje duboke istorijske korene, rekao je za Cargrad lider srpskog patriotskog pokreta „Oslobođenje“ Mlađan Đorđević. On je tako prokomentarisao izveštaje da su prvi dobrovoljci iz Srbije počeli borbenu obuku u bataljonu Pavla Sudoplatova u Zaporoškoj oblasti.

U razgovoru sa dopisnikom Cargrada, Mlađan Đorđević je rekao:

„Veze i bliskost Srba i Rusa datiraju još iz vremena kada Srbi nisu imali svoju državnost. Početkom 18. veka iz svih srpskih zemalja na Balkanu dolazi do masovnog preseljavanja Srba u Rusiju. Srbi su masovno naseljavali ruske zemlje, posebno u Maloj Rusiji, formirajući dve posebne teritorije, Novu Srbiju, na području sadašnjeg Novomirgoroda i Kirovograda, i Slovensku Srbiju – na obalama reke Severni Donjeck, na teritoriji sadašnje Luganske oblasti.

Mnogi Srbi su se borili i pokazali se kao hrabri vojnici u ruskoj carskoj vojsci. Njih 65 postali su generali carske vojske i admirali ruske flote. Dug je spisak poznatih srpskih vojnih i civilnih ličnosti koji su se potpuno posvetili Rusiji i uložili velike napore za njenu slavu. Navešću samo neke od njih… Na primer Sava Lukić Raguzinski-Vladislavič, savetnik ruskog cara Petra Velikog, bio je ruski ambasador u Kini, izradio je i zaključio granični ugovor između Ruskog carstva i Carstva Ćing. Generali srpskog porekla odigrali su značajnu ulogu u Borodinskoj bici… Admiral grof Marko Ivanović Vojnović je bio jedan od osnivača ruske Crnomorske flote i njen komandant 1789-1790. General-pukovnik Dmitrij Leonidović Horvat, saobraćajni inženjer po obrazovanju, nadzirao je razne delove železnica Ruskog carstva, vodio je izgradnju Transsibirske železnice, bio je jedan od osnivača Belog pokreta na Dalekom istoku.

S druge strane, Rusija i Rusi su uvek bili branioci Slovena i Pravoslavlja i jedina nada Srba. Rusi su se borili na strani Srba protiv Turaka u mnogim srpskim ustancima. Da ne govorim o žrtvi koju je sveti mučenik car Nikolaj II Romanov podneo zarad spasa Srbije u Prvom svetskom ratu.

Posebne stranice u istoriji prijateljstva Rusa i Srba ispisane su 90-ih godina prošlog veka. Ruski dobrovoljci su aktivno pomagali Srbe u Bosni, na Kosovu i Metohiji od 1991. do 2000. godine, a mnogi od njih dali su živote za stvaranje Republike Srpske.

Danas je prirodno i normalno da su Srbi na strani pravedne borbe Rusije protiv NATO-a, koji koristi Ukrajinu kao instrument borbe protiv Rusije. Srbi su po svemu na strani Rusije. Srpski dobrovoljci nastavljaju tradiciju zajedničke rusko-srpske borbe za slobodu. Rusija se danas bori za slobodan svet, za tradicionalne vrednosti i očuvanje individualnosti svakog čoveka i naroda. I sasvim je jasno da su Srbi u ovoj borbi zajedno sa svojom pravoslavnom braćom“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare