Zukorlić: Prvo mesto od sada pripada SAD, tu su poruku dobili i Rusija i Kina i muslimanske zemlje sporazumom iz Vašingtona

Zukorlić: Prvo mesto od sada pripada SAD, tu su poruku dobili i Rusija i Kina i muslimanske zemlje sporazumom iz Vašingtona

Predsednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić, za dnevni list Danas govorio je o potpisanim obavezama Beograda u Beloj kući i promenama u vlasti. Intervju je u celosti preneo portal Sandžak PRESS.

Srbija je sporazumom iz Vašingtona načinila zaokret u spoljnoj politici…

– Ovo je naš definitivno novi kurs spoljne politike, ili u najmanju ruku nova raspodela rang liste u pogledu spoljnopolitičkih prioriteta. Ovim sporazumom poruku su dobili svi spoljnopolitički važni faktori, i Rusja i Kina i muslimanske zemlje, uključujući i Tursku i Iran, a poruka je da prvo mesto pripada Sjedinjenim Američkim Državama. Sada je pitanje kapaciteta, strpljenja, podnošljivosti i na kraju i interesa da li će te zemlje prihvatiti tu sada već drugorazrednu poziciju, ili neće. To ćemo videti uskoro, ali ohrabrujući su telefonski razgovori Vučića sa predsednikom Putinom i Erdoganom, kaže za Danas Muamer Zukorlić lider i poslanik Stranke pravde i pomirenja.

Zar nije bilo logično da o promeni kursa u spoljnoj politici odlučuje parlament Srbije i vi kao njegov poslanik, a ne da to bude odluka jednog čoveka?

– Činjenica je da predsednik Aleksandar Vučić ima većinu u Narodnoj skupštini. On ima jedan aspekt legitimiteta kroz broj poslaničkih mandata koji je osvojila stranka čiji je on predsednik. Svako će parlament biti u prilici da se u nekoj prilici o izjasni o sporazumu koji je potpisan u Vašingtonu.

Zukorlić: Prvo mesto od sada pripada SAD, tu su poruku dobili i Rusija i Kina i muslimanske zemlje sporazumom iz Vašingtona
Printscreen

Šta je zapravo Srbija dobila tim sporazumom?

– Generalno gledano sporazumom u Vašingtonu unapređen je odnos između Srbije i SAD, i na vrlo jasnom kursu opredeljenja prema Americi i postepenog ili već videćemo kakvog distanciranja od ostalih spoljnopolitički značajnih faktora.

Tu mislim na Rusiju, Kinu, muslimanske zemlje, Iran. Svi ti članovi sporazuma imaju prevashodno intenciju normalizacije odnosa sa Kosovom, što je za pozdraviti, ali je sve to pod kišobranom SAD.

U Vašington je Srbija išla prevashodno zbog Kosova, a šta smo u tom pogledu ostvarili?

– Ovo definitivno jeste jedan značajan korak u pogledu normalizacije odnosa sa Kosovom, što ja podržavam i mislim da je svaki oblik normalizacije poželjan, potreban i smanjuje mogućnost konflikta .

Svakako da to dobija na značenju, obzirom na pokroviteljstvo pod kojim se desio taj sporazum , a to je u ovom slučaju SAD, ključna svetska sila. To ima višestruko značenje.

Da li je nakon približavanja SAD-u sledeća stepenica, odustajanje od neutralnosti i put ka NATO?

– To nije nešto što je vidljivo ovoga trenutka i svakako da je to važna tema, ali je manje važna nakon što imamo kompletan obruč NATO zemalja oko Srbije i nakon što su Crna Gora i Makedonija potpuno zatvorile taj obruč.

U svakom slučaju verujem da će i to doći na dnevni red. Možda je to čak i u interesu Srbije da ona ne bude ostrvo i crna mrlja na ovom delu Balkana.

Zukorlić: Prvo mesto od sada pripada SAD, tu su poruku dobili i Rusija i Kina i muslimanske zemlje sporazumom iz Vašingtona
Printscreen

Pristankom da preselimo ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim uspeli smo da se zamerimo i islamskim zemljama koje nisu priznale Kosovo. Da li smo time ubrzali njihovo priznavanje Kosova?

– Jerusalim je jedno veoma emocionalno i duhovno pitanje za sve religije, uključujući i muslimane. I to definitivno ne može ostati neprimećeno.

Moraće značajno da se poradi na tome da se održi pozitivan odnos prema muslimanskim zemljama, posebno onim koje to pitanje veoma često ističu.

Generalno mene veoma brine, a i žao mi je što se Jerusalim posmatra jednostrano, jer je to sveto mesto i za muslimane i za kršćane i Jevreje i što se ne tretira kulturno civilizacijski, već prevashodno politički i tu će sigurno biti još traume oko toga.

U sporazumu postoje određeni nerazjašnjeni momenti vezano za transfer ambasade u Jerusalim, s obzirom da postoji odrednica u Statutu UN da zemlja koja prekrši jednu odredbu Statuta UN nema više pravo da se poziva na taj statut.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare