Od večeras u 20 časova kovid propusnice obavezne u ugostiteljskim i objektima za igre na sreću

Izvor:
Beta

Vlada Srbije usvojila je novu uredbu po kojoj će posedovanje kovid propusnica biti obavezno od večeras u 20 časova u svim ugostiteljskim objektima kao i u kladionicama, kockarnicama, slot klubovima i drugim objektima u kojima se održavaju igre na sreću.

Uredbom koju je Vlada usvojila na jutrošnjoj sednici predvidjeno je da posle 20 časova neće biti moguće boraviti u tim objektima bez kovid propusnice, a ukoliko neki ugostiteljski objekat ili kladionica radi non stop, ulazak bez kovid sertifikata moguć je tek od 6 časova ujutru narednog dana.

Iz Vlade su podsetili da su kovid propusnice digitalni zeleni sertifikati koje svaki gradjanin može da dobije na i-mejl adresu preko eUprave ili u najbližoj pošti kada se vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa.

“Digitalni zeleni sertifikat sadrži dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine kojim se potvrdjuje da vakcinacija nije starija od 210 dana, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrdjuje pozitivnim PCR ili antigen testom ili pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, uradjen u državnoj laboratoriji”, piše u saopštenju.

Navodi se da gradjani mogu imati digitalni zeleni sertifikat na telefonu ili odštampan na papiru a da će ga nadležni proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Iz Vlade su najavili da će kontrola poštovanja kovid propusnica od večeras biti “dodatno pojačana” ali i dodali da cilj uvodjenja tih sertifikata nije novčano kažnjavanje gradjana već “isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Srbije”.

“Vlada Srbije se nada da će stopa vakcinacije u našoj zemlji dodatno rasti, s obzirom na to da je masovna vakcinacija jedini put do pobede nad pandemijom korona virusa. Ukoliko ove mere ne budu dale rezultat, vlada se neće ustručavati od pojačavanja postojećih i uvodjenja novih epidemijskih mera”, piše u saopštenju.

Vlada je najavila i da će vakcina Moderna od sutra biti dostupna na vakcinalnim punktovima.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar