Vi se danas na barikadama borite za vaspostavljanje dobra i svrgavanje zla! Da se škart vrati gde mu je oduvek i bilo mesto

Izvor:
Politički.rs

Ne borite se vi danas na blokadama za neku političku opciju. Ne borite se ni za nekakvu društvenu ideologiju. Ne borite se čak ni za tu zdravu sredinu i ekologiju za koju svi kažu da se borite. Ne.

Vi se danas, braćo i sestre, zapravo borite za spašavanje zdravog razuma, za povratak osnovnih ljudskih vrlina, za ponovno uvođenje bazičnih moralnih načela jednog društva kao takvog i reanimaciju decenijama urušavanog sistema vrednosti koji je propadao dugo, a koji je sa ovom vlašću i konačno doživeo svoju demonsku apoteozu, survavši se u pakao negativne selekcije primarnih društvenih i ljudskih normi.

Vaš protivnik nije nekakav političar, ili neki politički program. Vaš protivnik nije stranka, sekta, udruženje ili kakva interesna grupacija. Čak ni taj tragikomični pajac koji se bahati već godinama našom zemljom, izigravajući pred slabijima faraona, a pred jačima biberčeta, nije vaš pravi neprijatelj.

Vaš pravi i najveći neprijatelj s kojim ćete se suočiti danas na putevima, na mostovima, na barikadama, je nakaradno postavljeni temelj primitivizma u glavama vaših sunarodnika. Onih sunarodnika koji su prodali dušu đavolu kako bi konačno došli do svojih 5 minuta. Jer to su mahom nažalost oni koji su oduvek bili glupi, ili ružni, ili netalentovani, ili kivni, ili ljuti, ili loši ljudi, ili ispodprosečni ili sve to zajedno. I zbog toga nikada nisu mogli da dođu do izražaja. A sada su najzad isplivali na površinu, kao septička jama kad poplavi, pa zatrpa govnima cvetnu livadu.

Govorim o stotinama, o hiljadama onih koji su se prodali za sendvič, za novu odeću, za auto, za radno mesto, za stan. Govorim o stotinama i hiljadama onih koji ne samo što su se prodali, već iz neke iskonske pakosti, bahatosti, osećaja mržnje i zavisti prema onim dobrim, pravim, znalačkim i mudrim ljudima, zdušno podržavaju vladajući režim, čak srljaju, batinaju, lažu, kradu i kleveću za njega i u ime njega. Jer su u tom režimu, u tom sistemu negativne selekcije prepoznali sebe.

Vučić i njegova stranka nisu politička opcija, nisu ideologija, nisu pokret, niti čak režim, mada sebe zovu svim tim imenima. Oni su zapravo institucijska personifikacija tog ružnog/prljavog/zlog dela stanovništva naše zemlje, tog defektnog, poremećenog, zavidnog, nesposobnog, prevarantskog, lažljivog i kradljivog soja koji je spreman prodati i majku i oca i slobodu i integritet i tebe i mene za sopstvenu guzicu. I to ne zato što mnogo voli tu svoju guzicu, već baš zato što je prezire. Isto kao i nas, jer zna da smo oduvek bili bolji i od njega i nje, te njegove guzice koja mu služi umesto obraza koji nikada nije imao.

A oduvek jesmo bili bolji od njega. Mnogo pre pojave SNS-a, pobeđivali smo ga u matematici, u sportu, u umetnosti. Brže smo trčali od njega, bolje smo pevali od njega, više smo znali od njega, dalje smo dobacivali od njega. A on, taj mali, ružni iskompleksirani čovečuljak kakvog svako od nas ima negde u komšiluku, nas je potajno mrzeo i čekao svoju priliku.

I najzad ju je sačekao. Vučić je svakom tom malom/prljavom/ružnom i glupom čovečuljku dao šansu da se konačno uzdigne iznad svih nas, da postane neka mala vlast u zemlji, i da tako krene da leči svoje komplekse i traume u odnosu na nas normalne, da nam se sveti za sve ono što smo oduvek bili bolji od njega. I ti takvi patuljci naše stvarnosti kojima ovo vreme ludila i obrnutih vrednosti odgovara, jer samo u njemu mogu da dođu do izražaja, su vaši pravi neprijatelji.

Ta negativna mantra koja ih hrani, mora vašom današnjom borbom biti prekinuta. Jer zna se gde je njima mesto. Negde ispod, negde dole, svakako ne u vrhu i na rukovodećim položajima.

I kad jednom pobedite, svi oni će pasti kao suvo lišće s drveta. Svi ti prodani pioni koji su jedva dočekali odmazdu prema pameti, prema lepoti, prema zdravom razumu i obrazovanju. Prema civilizovanim vrednostima i prirodi.

E to je prava borba za ekologiju. Ne samo planina i reka, nego ekologiju celog jednog društva kakvo je naše. U kojem je krajnje vreme da se škart vrati na dno gde mu je oduvek i bilo mesto, a umesto njega postavi kvalitet našeg društva koji je godinama, svrgnut od strane ovih, čamio po podrumima duše i tamnicama nade.

Zato danas na blokadama i barikadama, kad bude najteže, ili sutra u nekoj narednoj bici, znajte da se borite za mnogo više od ustava, od zakona, od reka i planina. Za mnogo više od smenjivanja pajaca sa vlasti. Znajte da se borite za vaspostavljanje suštinske kategorije dobra i svrgavanje njenog antipoda – zla koje se u našem društvu poslednjih godina razgranalo i postalo zvanični modus operandi na svim nivoima mehanizma zajednice.

Neka vam put ka pobedi bude blagosloven i obasjan duhovima naših hrabrih predaka!

Autor Dimitrije Vasiljević 

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar