Boško Obradović i Dveri na dverima političke propasti

Boško Obradović i Dveri na dverima političke propasti

PAD I PAD BOŠKA OBRADOVIĆA Zašto su Dveri na dverima političke propasti i da li je spas u svađama sa Đilasom i “ŠETNJI ZA UŽU PORODICU”

Fijasko, komedija, neuspeh, više je balona nego ljudskih glava, Boško i šaka jada kolorizovano, prošetali on i uža porodica … Sve ovo su reči kojima je javnost propratila porodičnu šetnju organizovanu 15. maja u centru Beograda, pod palicom lidera Dveri Boška Obradovića.

Umesto velikog broja pristalica, u šetnji kojom se tražilo ukidanje tri zakona, među kojima je i onaj o istopolnim zajednicama, okupio se mali broj ljudi. Obradovićev performans jeste doživeo neuspeh, nije bilo više od 300 okupljenih, ali je uspešno pokazao gde su na političkoj sceni. Na margini.

Za 22 godine postojanja, desno orijentisane i evroskeptične Dveri su se na različite načine preporučivale građanima. Obradović se od ulaska u politiku 2011. godine uglavnom služio ekscesima: pištaljkom je prekidao zasednja Skupštine, upadao u RIK posle izbora, upadao u zgradu RTS, polivao vodom poslanike SNS, vukao ih za kravatu, donosio kamen u Skupštinu, napadao ministra zdravlja Zlatibora Lončara na stepenicama parlamenta, organizovao štrajk glađu…

Nikada mu sve to nije obezbedilo značajnu podršku, ali jeste savez sa DSS-om sa kojim su 2016. ušli u parlament uz podršku od 5,04 odsto građana. Pet godina kasnije, ulazak u Savez za Srbiju je sve to promenio.

Stali su rame uz rame sa programski suprotno orijentisanim partijama, građanskim opcijama poput Demokratske stranke, i izgubili glasove desno orijentisanih birača, ali i mesto u parlamentu. Upražnjenu poziciju popunile su nove stranke, a Obradović sada pokušava da se isčupa iz živog blata u koje je upao.

O tome svedoče i kontinuirani udari na doskorašnjeg bliskog partnera Dragana Đilasa i sve što ima veze sa Đilasom.

Prvo je “bacio bombu” na optužbe funkcionerke SSP Marinike Tepić protiv lidera JS Dragana Markovića Palme da podvodi maloletnice u Jagodini, ocenivši da je sve to samo njena predsednička kampanja, a onda i jasno poručio da Dveri neće podržati Tepićevu kao kandidatkinju za predsednicu Srbije.

NIje se tu zaustavio, napao je Đilasa, izjavom da podržava saradnju i sa onima iz bivše vlasti, ali da oni moraju da budu svesni da ovog puta promena vlasti znači “promenu celog korumpiranog sistema u kojem su nažalost i oni u jednom trenutku učestvovali”. Na direktno pitanje na koga misli i da li se to odnosi na Đilasa, Obradović je odgovorio da se “apsolutno odnosi i na njega”.

Poslednji manevar u nizu je porodična šetnja koja je doživela fijasko, a govoreći o svemu tome, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da sve to vidi u svetlu pozicioniranja na političkoj sceni.

– Dveri se nalaze na nekoj vrsti vetrometine, puno su uložili u SZS i promenu svog imidža, pokušavajući da odustanu od politike snažne desnice, i na tom putu su ostali bez velike baze i birača i članova. A onda su se pojavili i drugi igrači, kao Mlađa Đorđević, i čini se da Obradović pokušava da se vrati staroj politici i zato kontrira SSP-u kao neko ko nije bio na vlasti – kaže Klačar za “Blic”.

Dveri su, kao deo SSP-a, bojkotovale prošlogodišnje parlamentarne izbore, a nedavno je Obradović za Blic rekao ih je ta teška odluka mnogo koštala, ali da su dobili poverenje građana.

Izgleda da su u međuvremenu i bez tog poverenja ostali, a Vladimir Pejić iz agencije za istraživanje javnog mnjenja “Faktor plus” kaže da je očigledno da se Dveri trude da na sve načine povrate pristalice.

– Dveri su ulaskom u SSP ispale iz fokusa, i okvira biračkog tela na koje su ranije mogli da računaju. Evidentno je da na sve načine pokušavaju da ponovo budu u centru pažnje. Zato su se i vratili izvornim temama, kao što su istopolne zajednice i porodica, očigledno su procenili da na desnoj strani političkog spektra ima prostora na koji oni mogu da računaju. Čini mi se i da napadima na SSP i Đilasa pokušavaju sada da se distanciraju od građanske opcije. Šetnja jeste loše prošla, ali ja podržavam sve akcije kojim se vraćaju izvornoj poziciji – zaključuje Pejić.

Blic/ Danijela Luković

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare