Hrvatski mediji o protestima: Ruska poruka Vučiću?

Hrvatski mediji o protestima: Ruska poruka Vučiću?

Zagreb, Sarajevo — Neredi u Beogradu, ali i u drugiom gradovima u Srbiji, tema su brojnih regionalnih medija koji se bave analizom i pozadimom događaja.

Da li su “nasilni protesti” u Beogradu upozorenje Moskve Aleksandru Vučiću ili “kremaljsko-vučićevska” poruka Briselu, ili je Vučić otkazivanjem sastanka sa ruskim ambasadorom poslao poruku Moskvi – ugao je iz kojeg deo hrvatskih analitičara analizira događaje u Beogradu.

Zagrebački Jutarnji list je, naime, sinoć opširno izveštavao na svom portalu o demonstracijama, a Zdravko Milinović, glavni urednik nedeljnika Globus primetio je da je Vučić otkazao najavljeni susret sa ruskim ambasadorom, što, kako je rekao, dosad nije zabeleženo.

To je, prema njegovim rečima, jedan od pokazatelja da je “Vučić bio zabrinut”.

Hrvatski mediji o protestima: Ruska poruka Vučiću?
Printscreen/ RTS

Novinar tog lista Vlado Vurušić, istovremeno, u posebnom tekstu analizira šta se, kako kaže, krije iza nasilnih protesta u Beogradu I pita “da li je to, na kraju, ipak nekakva poruka Aleksandru Vučiću iz Moskve, uoči razgovora o Kosovu ovih dana u Parizu i Briselu, da će mu zasoliti ako bude ”solirao”?

Ili je, kako kaže, sve to tek, “kremaljsko-vučićevska igra? Je li sve to šarada da se Brisel nagovori da ne pritiska Vučića oko (očekivanog) priznanja Kosova?”.

Ovaj zagrebački dnevnik preneo je I poruku premijerke Ane Brnabić da su “nasilni protesti u Beogradu, bez sumnje, naneli ogromnu štetu” i predstojećim razgovorima o Kosovu, ocenivši da će Vučić “dati sve od sebe” i fokusirati se na Kosovo, sigurnost Srbije i budućnost cele regije, uz kompromis o Kosovu.

Inače, i drugi, značajniji mediji u regionu su sinoć praktično uživo, iz minuta u minut, brojnim fotografijama I video zapisima, izveštavali o demonstracijama u Beogradu.

Sarajevski portal Klix piše da je na ulicama Beograda ratno stanje, da je na ulicama policija sa oklopnim vozilima, koje demonstranti gađaju kamenicama.

Izveštavajući iz minuta u minut o događajima u srpskoj prestonici portal piše da su demonstracije počele oko 18 sati, a da su eskalirale nešto posle 20 sati, kada su prema Skupštini Srbije I kordonu policije poletele baklje I kamenice.

Klix je izvestio I o demonstracijama u Novom Sadu, gde su praktično demolirali Gradsku kuću U Nišu, gde su, kako navode, gađali plakat sa likom Vučića.

Sarajevski Avaz, takođe, uživo izveštava o demonstracijama u Beogradu I srpskim gradovima.

Navode da “demonstranti traže hitno puštanje uhapšenih građana i informaciju o stanju povređenih, kao i objektivo izveštavanje Radio-televizije Srbije o protestima pobunjenih građana”.

Portal crnogorskog javnog servisa je o događajima u Beogradu izvestio pozivajući se na agencije, uz fotografije opozicionih lidera Boška Obradovića I Sergeja Trifunovića, za koje su naveli da su povređeni u demonstracijama.

Podgorički portal CdM piše da je u Beogradu haos u kojem demonstranti bacaju flaše, baklje I kamenje na policiju.

Navode I da se demonstracije održavaju uprkos tome što je predsednik Vučić ranije danas rekao da neće biti policijskog časa narednog vikenda.

Tanjug

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare