Kuzović poručio Zorani Mihajlović: Vi i Aleksandar Vučić UNIŠTIĆETE preko 10.000 seoskih domaćinstava, prerada litijuma je SMRTNA OPASNOST

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

Komentar prof. dr Duška Kuzovića na izjavu Zorane Mihajlović o dobrobiti koje donosi iskopavanje litijuma, prenosimo u celosti

PRERADA LITIJUMA JE SMRTNA OPASNOST ZA GRAĐANE, PRIVREDU I PRIRODU SRBIJE

1. Postrojenje gde se PRERAĐUJE litijum je ogroman izvor opasnosti za zdravlje građana, podzemne vode, poljoprivredu, turizam, privredu, Srbije i BiH.

2. U procesu prerade koristiće dnevno 1000 tona KONCENTROVANE SUMPORNE KISELINE.

3. U preradi litijuma će koristiti ogromne količine vode koju je NEMOGUĆE PREČISTITI da bi bila vraćena u reke (a moraće).

4. Zagađivanje podzemnih i površinskih voda ugroziće poljoprivredu u Zapadnoj Srbiji, Mačvi, Sremu, Bosni i Hercegovini, Slavoniji.

5. Prerada litijuma ugroziće vodosnabdevanje Šapca, Bijeljine, Beograda, Smedereva, itd.

6. Prerada litijuma UNIŠTIĆE preradu hrane, hladnjače, mlekare, fabrike sokova, rakije u Zapadnoj Srbiji.

7. Prerada litijuma UNIŠTIĆE seoski turizam, banjski turizam, u Zapadnoj Srbiji i BiH.

8. Ko će da ode iz svog imanja pod Suncem u rudnik 700 metara pod zemlju?

9. Prosta radna mesta u rudniku će biti popunjena strancima, rukovodeća Englezima, a zauzvrat VI I ALEKSANDAR VUČIĆ UNIŠTIĆETE preko 10.000 seoskih domaćinstava odnosno 30.000 radnih mesta u Srbiji!

10. Rudna renta koju pominjete je 3-4% od PRIJAVLJENOG prihoda (10 puta manja nego u Rusiji).

11. Prihod Srbije od rudne rente za litijum će biti JEDNAK NETO PRIHODU OD MALINE SA 1000 hektara (koliko će iznositi površina postrojenja za preradu litijuma).

12. Mnogo porodica je PODIGLO KREDITE da bi sagradili voćnjake, farme krava, mlekare, hladnjače, oblejte seoskog i banjskog turizma JER SU VEROVALI VAMA I VUČIĆU. Sada im namećete sasvim drugu DELATNOST KOJA UNIŠTAVA sve šanse da porodice vrate kredite kroz obavljanje planiranog posla.

ZAKLJUČAK: rudnik litijuma u Srbiji je realna opasnost za zdravlje građana i prirodu Srbije. Uništava poljoprivredu i preradu hrane, uništava seoski i banjski turizam, dovodi u bezizlaznu poziciju sve one koji su podigli kredite da bi sagradili svoje kapacitete. Subvencije koje planirate da date za rudnik litijuma Rio Tinto, (za 600 radnih mesta koliko tehnološki RT ima istinsku potrebu) će pogoršati još više gore pomenute činjenice.

Svaki nastavak rada na otvaranju rudnika litijuma u Srbiji je zločin protiv 7 miliona građana Srbije, prirode, privrede i države i tako će nakon promene vlasti biti tretiran.

Dr Duško Kuzović, Beograd

2 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare