Nadobudni “poslednji bednik”

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

“Nadobudni ‘poslednji bednik’, bivši gosn. ambasador u SAD, koji je za mandata nosio kaubojske čizme i šešir, pa se posle zalagao za priznanje i podelu Kosmeta, da se mane bavljenja politikom i soljenja pameti bilo kome. Zbog njega i njemu sličnih smo tu gde jesmo.”

Ovim rečima je lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević prkomentarisao gostovanje Milana St. Protića u emisiji “Utisak nedelje”, u kojoj je Protić nazvao “poslednjim bednicima” srpski narod koji podržava borbu Rusije protiv Ukrajinskih neonacista.

Protićeve izjave ne mogu iznenaditi nikoga ko imalo zna ko je promašeni pravnik, istoričar, političar i diplomata Milan St. Protić.

Milan, praunuk Stojana Protića, odrastajući u porodici unuka Nikole Pašića Antuna Džonija Račića, nije mogao pobeći od banditskih gena svojih predaka, pa mu i ne treba mnogo zamerati što je takav kakav je, samoživ, nadobudan, narcisoidan, iskompleksiran i neverovatno neuspešan tip.

O Pašiću i njegovom sinu Radu, Milanovim “dedama”, mnogo je toga ispričano i zna se koliko je zbog njih propatio srpski narod. Nešto manje se zna o dedi Stojanu Protiću, prvom predsedniku Ministarskog saveta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i prvaku Narodne radikalne stranke.

O Stojanu, Milanovom pretku, govorio je novinar Dragan Jovanović.
Dragan Jovanović, Foto: Printscreen

Jovanović je tokom jedne emisije objašnjavao zašto je Dragutin Dimitrijević Apis ubijen. Objašnjavajući razloge ubistva, saznali smo i ko je Marko Đurić, “bratić” Milanov, njegovo lopovsko porodično stablo, kao i ko je bandit i hohštapler Stojan Protić, čiji potomak neuspeli istoričar Milan St. Protić, koji i dalje nekažnjeno laže i truje po Srbiji, uživajući u svim blagodetima državnih jasala, kao i porodične imovine, stečene na potocima krvi koje je srpski narod prolio tokom Prvog svetskog rata,

“Otporaši” Marko Đurić i Milan St. Protić

Dragan Jovanović, da bi objasnio pedigre “diplomata” Marka Đurića i St. Protića, priča o događaju poznatom kao „Bernska afera“, koji je opisao u svojoj knjizi „Niče iz Guče“

Jovanović nas najpre upoznaje ko je bio Mladen Protić iz Guče (nije u srodstvu sa Stojanom Protićem), sin Đoke Protića (Pašićevog kuma i jednog od osnivača Radikalne stranke):

– „Mladen Protić je bio agronom, osnovao je čačanski rasadnik, učestvovao je u Balkanskim ratovima i prešao u Prvom svetskom ratu Albaniju. Prilikom prelaska Albanije, Protić se razboleo i poslat je na lečenje u Nicu. Kada se tamo zalečio, Mladen je otišao za Bern gde je bilo sedište srpskog Crvenog krsta i gde je stizala roba iz celog sveta, pa i iz Amerike, namenjena srpskoj vojsci. Samo je američki predsednik Vilson dao milion dolara u kešu, plus materijalnu pomoć.“

– „Taj Nikola Pašić, predak Marka Đurića, preko fiktivne jevrejske firme u Londonu, prodavao je tu robu (koja je bila namenjena srpskoj vojsci) austrougarskoj vojsci s kojom je bio tog trenutka u ratu!“ – ističe Dragan Jovanović.

– „To je taj Nikola Pašić, čiji spomenik imamo u Beogradu i koji bih ja da imam dovoljno eksploziva srušio, pa makar robijao“, kaže Jovanović. „On je tim transakcijama, da ne kažem lopovlukom, zaradio 40 miliona ondašnjih švajcaraca, što bi danas iznosilo između četiri i pet milijardi evra!“.

– „Sin Pašićev, Rade Pašić, je mala beba u lopovluku koji je njegov tata uradio u toku Velikog rata, kao predsednik srpske vlade u izbeglištvu!“, priča Dragan.

– „Protić iz Guče je primetio taj lopovluk, obavestio je pismom sve političare za koje je smatrao da su iole pošteni (Trišu Kaclerovića, Ljubu Davidovića i još neke) i obavestio je Apisa“, nastavlja Dragan Jovanović. „Međutim, to pismo Apisu je presretnuto. Pašić je znao da će Apis, ako dobije to pismo, likvidirati i njega i sve koji mu stanu na put. Zato je Apis i streljan u Solunu, na groblju, kao pas…“

– „Da bi se ubio Apis, morali su prvo, Apisovog pobratima, Vojvodu Vuka, da ubiju s leđa na Kajmakčalanu. Đeneralštab je to odlučio, a potpisao Vojvoda Petar Bojović. Ceo đeneralštab su činili masoni, mason je i kralj Aleksandar, Mason je i Nikola Pašić“, objašnjava Dragan Jovanović.

– „Stojan Protić (Milanov deda prim.ur.), ambasador, odnosno izaslanik Srbije u Bernu je uspeo da Mladena Protića, iz Guče, strpa u u ženevsku ludnicu, kako bi se lopovluk sakrio.

Zanimljivo’ je da će unuk Stojana Protića, Milan, koji se isto preziva Protić, isto biti ambasador u Bernu, pa u Vašingtonu, pa će biti gradonačelnik, pa će biti sve što poželi…“, detaljno pojašnjavlja Jovanović i nastavlja:

– „E, iz te porodice (Pašić – Protić) dolaze mali Marko Đurić i Milan St. Protić! To Srbi trebaju da znaju.”, naglasio je Jovanović.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare