Oproštajna poseta Merkel – „zaveštanje“ nasledniku da obrati pažnju na region

Oproštajna poseta Merkel – „zaveštanje“ nasledniku da obrati pažnju na region
Printscreen
Izvor:

Nemačka kancelarka Angela Merkel stiže u ponedeljak u Beograd u okviru svoje oproštajne posete regionu. U Srbiji će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima civilnog društva zemalja regiona. Tokom 16 godina na mestu kancelarke Nemačke, Merkel je postala važan glas i u Srbiji i u okruženju.

Zastave ispred Palate Srbija, u koju će poslednji put u svojstvu kancelarke Nemačke Angela Merkel ući, u ponedeljak svečano dočekana. Razgovaraće sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o, kako je najavljeno, evropskim integracijama Srbije, Kosovu, situaciji u regionu.

„Ova poseta Angele Merkel Beogradu i Tirani u isto vreme je verovatno i zbog nekog ekonomisanja vremenom posete celom regionu. Poruka regionu, odnosno neka vrsta zaveštanja ličnog Anegele Merkel svom nasledniku da obrati pažnju na Zapadni Balkan“, rekao je novinar Dragan Bisenić.

Kancelarka želi da čuje i šta imaju da poruče predstavnici civilnog sektora svih zemalja Zapadnog Balkana. Pravnik Milan Antonijević je 2015. učestvovao u sličnom sastanku sa Merkel i kaže da ovakvi sastanci upotpunjuju sliku kancelarke o regionu.

„Neće se sigurno zapostaviti ni teme vladavine prava ni one koje su u ovom trenutku problematične, stanje u medijima i mnoge druge. Sastanak sa civilnim društvom je pokazatelj da se u svim zemljama Zapadnog Balkana je da se Nemačka i druge zemlje oslanjau na ekspertizu pojedinaca i organizacijja koji prate stanje u zemljama i to je taj susret sa realnošću“, poručuje Milan Antonijević.

Merkel je ponovo podigla Srbiju i Zapadni Balkan na agendi Evropske unije u vreme kada su sve glasnije bile članice koje se protive daljem proširenju. Dragan Bisenić smatra da postoji realna mogućnost da nasledniku Merkel ovaj region neće biti jedan od prioriteta.

„Međutim teško je pretpostaviti da će zaista u najbitnijem i strateškom smislu Zapadni Balkan izgubiti svoj značaj, tim pre što na Zapadnom Balkanu ostaju još sporovi i nerešena pitanja koji mogu značajno da utiču na pozitivan ili negativan način na Evropsku uniju“, dodao je Bisenić.

Nakon što se oprosti od Beograda, Merkel posetu nastavlja u Tirani, gde će se sastati sa premijerima Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije. tj sa svim akterima svoje inicijative Berlinski proces, osmišljene da kroz međusobnu saradnju i povezivanje ovih država sve njih probliži Evropskoj uniji.

Aleksandra Godfroa

 

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar