Patrijarh Vartolomej se razbojnički poneo prema SPC, prekinuti odnose sa Carigradskom patrijaršijom

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović izjavio je danas, povodom odluke Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja o Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, da samo Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima pravo da dodeli autokefalnost nekom svom organizacionom delu.

U izjavi agenciji Beta, Čvorović je rekao da je Vartolomej “razbojnički upao na kanonsku teritoriju SPC” i da je, kako ih je nazvao, “raskolnike u Makedoniji” koji su se odvojili od SPC, proglasio za kanonsku pomesnu crkvu, pozivajući se “na navodno pravo da bude poslednja žalbena, apelaciona instanca u Pravoslavlju, sa pravom da preispituje odluke pomesnih Crkava”.

On je dodao da Vartolomej za sebe želi položaj “istočnog pape”, iako je “samo prvi po časti” medju pomesnim pravoslavnim crkvama.

“Nekanonskom odlukom Carigradske patrijaršije je ne samo prejudicirano rešenje pitanja makedonskog raskola, već je Carigrad ovim hteo da potpuno degradira snagu eventualnog tomosa koji bi SPC dala pravoslavnim Makedoncima, ali i da okrnji i degradira punoću vlasti koju ima svaka autokefalna Crkva, pa i SPC”, rekao je pravni istoričar Čvorović, poznat i kao autor knjige “Pravo i pravoslavlje”.

On je naveo i da je, pre par godina, “iako to kanoni ne dozvoljavaju”, Carigradska patrijaršija intervenisala u Ukrajini, stvarajući od “nekadašnjih raskolnika novu nekanonsku crkvu takozvanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine”.

“Carigradska patrijaršija u odnosu na druge pomesne autokefalne Crkve nema nikakve nadležnosti, jer sve autokefalne Crkve imaju isti obim nadležnosti i jednake su medju sobom”, istakao je Čvorović.

Prema njegovim rečima, “verovatno se Carigrad nada da će kanonska i oštra reakcija SPC izostati pa bi zato SPC morala odmah da odlučno reaguje prekidanjem opštenja sa Carigradskom patrijaršijom, sve dok ona ne poništi svoj nekanonski akt”.

“Sam tekst odluke Sinoda Carigradske patrijaršije zbog upotrebe naziva ‘Crkva Srbije’ jasno govorio o nameri Fanara da i dalje razbija jedinstvo SPC po državnim granicama uspostavljenim devedesetih godina”, naglasio je Čvorović.

Makedonski mediji su kasno sinoć javili da je Vaseljenska patrijaršija priznala kao kanonsku Makedonsku pravoslavnu crku pod nazivom Ohridska.

SPC se nije, za sada, oglašavala.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare