Rame za plakanje krnjeg patrijarha

Današnja izjava patrijarha Porfirija, tokom njegovovog gostovanja na jugu Kosova i Metohije,  da je to što on radi prava odbrana Kosova a ne tamo neke objave po Jutjubu i Tviteru, izazvala je veliko ogorčenje među vernicima SPC.

Srpski patrijarh, ili kako ga još nazivaju, predsednik Odbora za verska pitanja Srpske napredne stranke, čovek koji ne silazi sa Instagrama i koji se pored Jelene Karleuše i Baka Praseta smatra najuticajnijim srpskim influenserom, našao se pozvanim da se hvali svojom herojstvom koje se sastoji u obilasku manastira po Metohiji poznatim po kvalitetnim vinima, i da kritikuje one koji po društvenim mrežama traže i pozivaju na odbranu Kosmeta.

U trenutku kad se na severu KiM sprema naplata struje srpskoj sirotinji, što će je naterati na još veće iseljavanje, kad država Srbija priznaje državu Kosovo prihvatanjem šiptarskih tablica, kad Kurti pravi baze i policijske stanice i pravi koncetracioni logor od Severa – tamo gde nekad nije smeo ni da primiriše, Porfirije ne nalazi za shodno da ode u Mitrovicu, već se kao turista i psihoterapeut šetka po Metohiji i nudi rame za plakanje.

Na čije će rame, Porfirije, da se isplaču porodice pobijenih u Banjskoj, porodice onih koji trunu po šiptarskim kazamatima?

Nema se za njih vremena, treba da se pije i jede tamo gde ima, u Dečanima i Velikoj Hoči, mada su i oni otpisani pa ko zna kada i da li će opet moći da ih obiđe.

Da nije otpisao i Metohiju i Kosovo, ne bi sad Porfirije tamo boravio kao turista, već bi bio domaćin, svoj na svome,  čiji je dom i sedište Pećka patrijaršija.

Još je prilikom Porfirijevog izbora za patrijarha, a i kasnije, Mlađan Đorđević pozivao i predlagao da se sedište SPC preseli u pećku patrijaršiju:

Zato verujem da je sada odlična prilika da se ponovo razmotri preseljenje sedišta patrijarha u Pećku patrijaršiju, čime bi se poslala jaka simbolička poruka i međunarodnom faktoru, i domaćem režimu, a uostalom i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji”, pisao je Đorđević u listu Danas.

Foto: Privatna arhiva

Mnogi sveštenici, ugledni intelektualci i vernici su podržali Đorđevićevu inicijativu i apelovali da se patrijarh preseli u Peć, pa su, zbog ćutanja i Sabora i patrijarha,  zaključili da od toga nema ništa i da Porfirija treba oslovljavati sa “krnji patrijarh SPC” .

Nego, kad je već u Metohiji, mogao bi krnji Porfirije da skokne i do BJRM ili Severne Makedonije ili kako god se zvala, i zapita tamošnje Srbe gde će na liturgiju za Božić, imaju li crkvu u kojoj ja da se mole, imaju li sveštenike, vladiku, treba li njima rame za plakanje?

Pa nemaju, raskućio je Porfirije sve ono što su Srbi vekovima stvarali a i sad  baš nema za to vremena, pritisle obaveze, foloveri čekaju nove postove a i žuri na tezgu u Banjaluci.

Odatle ga samo dva sata lagane vožnje deli od Zagreba.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare