Svilanović: Srbija je već donela odluku da UVEDE SANKCIJE RUSIJI

Izvor:
Nova.rs, Politički.rs, Foto: Tanjug/ Zoran Žestić, Pixabay, Printscreen YouTube

Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova, u intervjuu za “Novu” govori o tome da li se Srbije već opredelila po pitanju Rusije i EU, šta će se dogoditi ako (i kada) Beograd uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

Na pitanje da li je pred Srbijom konačan izbor – Rusija ili EU, Svilanović je između ostalog u intervjuu za “Novu” odgovorio:

Rat u Ukrajini doživljavam kao globalni sukob 21. veka. On ima mnogo specifičnosti, snažnu komponentu informacija i dezinformacija, digitalnu i sajber komponentu. Vidim ga kao narušavanje svih vrednosti kojima i Srbija pripada, a koje nekada i pogresno nazivamo “evropskim vrednostima”, kao da one samo pripadaju Evropskoj uniji. Radi se o urušavanju evropskog bezbednosnog prostora kako je definisan u Helsinkiju 1975. godine. I upravo te vrednosti će u ovom ratu prevagnuti.

Neće biti ni novog hladnog rata, jer se ovde ne radi o dve sukobljene strane ni o dva vrednosna sistema. Ljudi u Ukrajini nisu “druga strana”, Evropa nije “druga strana”, tako ni Srbija nije “druga strana”.

Prevagnuće UN sistem i budućnost neće doneti više paralelnih političkih i bezbednosnih i finansijskih sistema. Srbija je i svojim glasanjem u UN pokazala da želi da podrži i unapredi UN sistem i time je donela svoju najvažniju odluku. Sve ostalo su formalnosti i diplomatski detalji.

O posledicama u slučaju da Srbija ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji Svilanović kaže:

Saradnja sa Ruskom Federacijom je neophodna da bi se rat zaustavio, da bi se sprečilo dalje stradanje stanovništva. Ali saradnja koja se odnosi na obnovu evropske bezbednosne arhitekture zasnovane na kooperativnoj bezbednosti, saradnja u nastojanju da se stalno unapređuje globalni bezbednosni sistem kroz podršku Ujedinjenim nacijama i glavnoj regionalnoj bezbednosnoj organizaciji, a to je OEBS, saradnja u unapređenju globalnog ekonomskog sistema i finansijskih institucija; sve to što je i važno i neophodno, biće moguće dosta kasnije, ne samo kada se rat okonča, već i kada dođe do ozbiljnih promena u odnosu Rusije prema ostatku sveta, kao što je glasanje u UN pokazalo. To je suština sistema sankcija o kojima govorite, a tu odluku je Srbija već donela, kroz prethodna dva glasanja u UN.

Kakvu reakciju zvanične Moskve očekuje i da li će Srbija biti stavljena na listu neprijateljskih država i šta to znači, bivši ministar kaže:

Budući da sam rekao da je Srbija svoje odluke već donela, ona je već zajedno sa svim svojim susedima, zajedno sa Evropskom unijom, ali i zajedno sa ogromnom većinom država u UN. Kako bude njima, tako će biti i Srbiji. I to u svakom aspektu. Naravno da svi mislimo prvo na energetsku bezbednost, i ona jeste super važna, ali nije jedino važna. Kako i koliko budu trpeli naši susedi, tako i toliko će trpeti i Srbija.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare