Tri ključna “nezavisna” medija otvoreno služe režimu i zamajavaju javnost – MILE ŠTULE DANAŠNJICE

Izvor:
Politički.rs

U čemu je problem sa nezavisnim medijima?

Mediji su dužni da interes javnosti za potpunim, blagovremenim i istinitim informisanjem stave iznad svih drugih interesa. U kontekstu ovog Kodeksa,interes javnosti podrazumeva objavlјivanje svih važnih informacija koje su čitaocu/slušaocu/gledaocu od pomoći pri formiranju vlastitog suda/mišlјenja o pojavama i događajima.

Za primenu ovog Kodeksa odgovorni su i urednici i izdavači.

                     Kodeks novinara Srbije

2000. godine, nakon petooktobarskih promena, veliki broj nas verovao je da je vreme Milijane Baletić, Mile Štule, Ratka Dmitrovića, Dušana Čukića, Krste Bijelića, Milorada Komrakova, Spomenke Jović, Milike Šundića i sličnih službenika u “novinarstvu” zauvek iza nas. Takođe, mislili smo da  se nikada neće više dogoditi da imamo samo jednu nezavisnu radio stanicu (tadašnji B92) iz kojeg ćemo, bar mi iz Beograda, saznavati šta se zapravo dešava u zemlji.

Piše Jasmina Milojević, teoretičarka medija

 Sa dolaskom na vlast Miloševićevog ministra propagande (ne mogu da odolim a da ne primetim da je postojanje ministarstva propagande ili informisanja zabeleženo samo u diktaturama), doživeli smo da više relevantnih informacija za Srbiju možemo dobiti sa Al Jazeera Balkans, nego iz domaćih medija. Na taj fenomen utoliko više treba obratiti pažnju jer u Srbiji postoje mediji koji slove za nezavisne. Većina stanovništva koja na kraju krajeva ne mora biti upućena u zakulisne marifetluke naše medijske scene na pomen “nezavisni medij” prvo pomisli na Danas, N1 i Nova S.

Realnost je međutim, sasvim drugačija. Njihove redakcije većinski čine ljudi koji se već 30 godina sele od redakcije do redakcije, u svojim tekstovima i emisijama ugošćuju ista lica za koja već odavno znamo šta imaju da kažu, ljude koji su bili na vlasti i znamo koji su im politički dometi, ali iznova veruju da imaju nešto pametno da kažu. Simulakrum i simulacija medija, rekao bi Bodrijar.

Ne morate imati um Bodrijara, već je dovoljan i um Kebare ili Landare, pa da vam bude jasno da je svrha takvih medija da zauzimaju mesto eventualnih autentičnih medija. Ne morate biti Bodrijar, pa da vam bude jasno da 30-togodišnja cirkulacija ispranih, a zatim još i sasušenih političara i javnih intelektualaca ima za cilj da oni koji imaju šta da kažu nikada ne dospeju do javnosti. Cilj takvih „nezavisnih medija“ je da otvaraju sporedne teme koje pune programske rupe, opet sa svrhom da se javnost zamajava i zgražava na društvenim mrežama – i vuk sit i ovce na broju.

Tako u Danas-u (29.06.2021.) u rubrici „Politika“ nalazimo sledeće teme: Čitaku i Pacoli u pokušaju „prikupljanja političkih poena“ iz rasprave sa Grenelom, Poslanici pitali o aferama opozicije, Kosovu i Sjenici, Vulin o tvitu Vljore Čitaku: Pokušaj da se ukrade tuđa istorija, Kosovski mit pobedio sećanje na izručenje Miloševića…. Da li vam je iz ovoga jasno gde živite i šta su zapravo ključni problemi danas u Srbiji?

Još instruktviniji primer koji bi mogao poslužiti i kao predložak za jeftinu TV sapunicu je slučaj „stroge“ novinarke Minje Miletić sa N1. Nije jedini sporan fenomen na toj televiziji, ali izabrana je za studiju slučaja zbog tri uzastopne emisije u kojima je briljirala poslednjih dana i izazvala veliki gnev javnosti koja i dalje veruje da su N1, Nova S i Danas nezavisni mediji.

Pored onoliko diplomiranih politikologa, za glavnu zvezdu novinarskog zanata, N1 je izabrao „doktorku medicine“ (pod navodnicima zato što mislim da nije čak ni završila taj fakultet) koja je zanat ispekla na Pinku. Slabog opšteg obrazovanja, političkog još manje, neinformisana, bahata, na trenutke bezobrazna, vrhunac svog umeća dostigla je u razgovorima sa Nebojšom Zelenovićem, Vladimirom Vuletićem i Vukom Jeremićem. Utisak je popravila sa predstavnicom režima, narodnom poslanicom Natašom Mihailović – Vacić. Za ilustraciju načina na koji Miletić vodi razgovore poslužićemo se najrelevantnijim izvorima – (neskriveno) režimskim medijima koji je neobično vole:

Dalje pinkovska škola novinarstva poentira ovako:

Izvor: Informer

Pregrštom ovakvih dijaloga častila nas je u uživo emisiji i sa Vladimirom Vuletićem i Nebojšom Zelenovićem.

Kako je reč o tabloidnoj ličnosti, smatramo obaveznim da izvestimo javnost o njenom „kretanju u službi“. Sa Pinka je prešla na N1 2014. Tabloidi daju kontradiktorne informacije o tome kada je prekinula svoju dugogodišnju vezu sa Branislavom Prostranom, bivšim predsednikom opštine Zemun, a sada zamenikom direkora Jugoimport SDPR. Neki tvrde pred pobedu SNS-a 2012, zli jezici da je to ipak bilo 2016.


Izvor: https://www.pulsonline.rs/puls-poznatih/minja-miletic-ostavila-branislava-prostrana/9j00kxz

Još zanimljivija je veza njene mlađe sestre sa SNS-om, što bi mogla biti dodatna motivacija za neprijatno i neprofesionalno ophođenje Miletić u razgovoru sa predstavnicima opozicije.

Posebno „lucidan“ u zauzimanju javnog prostora i skretanju pažnje sa krucijalnih problema predstavlja Slobodan Georgiev i njegov „Pregled dana“ na Newsmax Adria. Mora se priznati da je ovo inventivan program koji se sastoji ni od čega. Najava prezentera koja bi ukratko trebalo da kritički procesuira dnevne događaje, zapravo je tužna kopija najave za emisiju „Haha Karavan“ Petra Slovenskog koja je počela da se emituje još pre više od 30 godina. Cilj nije oštra procena nedela režima, već predstavljanje tih nedela kroz šaljivu prizmu. Utoliko je ova forma malignija jer je otvoreno manipulativna i prijemčiva za najšire slojeve publike. Iza toga sledi gost koji priča 20 minuta o temi koja nije relevantna ili je makar sporedna za taj dan. I to je emisija.

Da zaključimo šta rade tri ključna „nezavisna“ medija: ili otvoreno služe režimu, ili pritvorno zamajavaju javnost.

Jasmina Milojević, teoretičarka medija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare