22/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Umalo tuča Vučićevih GRAĐANERA: Čiji je TATA LOPOV, ko NEMA DEVOJKU, ko je džukela, ko bitanga, ko je vlast a ko opozicija

Printscreen N1

Izvor:
Politički.rs

Ovaj tekst nema nikakve namere da uvredi životinje. Unapred se izvinjavamo svakoj ako oseti duševnu bol zbog neumesnog poređenja sa određenim licima i određenim mestima.

“Avlija” je turska reč koja znači dvorište i koja se zadržala u srpskom jeziku. “Avlijaneri” su psi mešanci koji žive u dvorištu i koji su odani vlasniku sve dok ih redovno hrani. Vrlo lako menjaju vlasnike i avliju, a skoro uvek kad  se pojavi neko ko će im baciti veću kosku. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tzv. “građansku”  tzv “opoziciju”, nad kojom ima kontrolu, u razgovoru sa stranačkim kolegama naziva “građanerima” udeljujući im karakteristike i osobine već pomenutih “avlijanera”.

Tako su se danas u studiju N1 našli dva građanera i to Đorđe Žujović, funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije čiji je predsednik Rasim Ljajić i Konstantin Samofalov, funkcioner “opozicione” Socijademokratske stranke Borisa Tadića.

Konstantin Samofalov je odmah na početku razgovora odredio poziciju Žujovića kao predstavnika vlasti, što je bivšeg funkcionera Liberalno demokratske stranke Čedomira Jovanovića, a danas pripadnika partije Rasima Ljajića, stavilo u kontekst odbrane, uprkos činjenici da SDPS zaista participira u vlasti Aleksandra Vučića, piše Danas.

Žujović je, pokazalo se, uveliko bio spreman za takve „prozivke“, pa je izvadio niz papira koji su mu bili osnova da dokaže da je i stranka Borisa Tadića participirala u vlasti Aleksandra Vučića sve do 2020. godine u pojedinim opštinama.

Obojica funkcinera nisu odgovarala na činjenice koje jedan protiv drugog ispostavljaju, osim pukog negiranja i tvrdnji da to nije istina, već su se služili starom metodom – međusobnog optuživanja.

Nadvikivanje, upadanje u reč, nagli prelasci u međusobnom obraćanju sa „gospodine“, odnosno persiranja – na „ti“ i ličnu ravan, onemogućilo je voditelju da nastavi emisiju.

Međutim, ono što se dogodilo posle prekida programa, N1 je emitovao naknadno.

Tako su gledaoci, građani Srbije, nekoliko sati kasnije mogli da čuju i vide scene u kojima dvojica bitnih funkcionera stranakama koje predstavljaju, upućuju jedan drugom najpre teške uvrede, a potom i da taj verbalni sukob prerasta u sledeći nivo međustranačkog „dijaloga“, dijaloga o poboljšanju izbornih uslova predstavnika vlasti i opozicije – u umalo fizički obračun, koji je voditelj emisije sprečio.

Printscreen N1

Nakon prekida programa, a pre iskazivanja spremnosti i za fizičko nasilje, reči koje su odzvanjale u studiju bile su: Hajde, ćuti tu…, bitango jedna, džukelo! Tata ti krade trideset godina na Vračaru…

U prilog Žujovićeve izjave “Tata ti krade trideset godina na Vračaru…” idu vrlo jasne činjenice, prenosi Alo pisanje Objektiva.

Naime, beogradska policija podnela je 2017. godine krivične prijave protiv pet odgovornih lica JP “Poslovni prostor Vračar”, među kojima je i Mihail Samofalov, Konstantinov otac, za koje se sumnja da su od 2005. do 2016. godine zloupotrebom službenog položaja to preduzeće oštetili za oko 214 miliona dinara!

Sumnja se da oni, od početka 2005. do kraja novembra 2016. godine, suprotno Statutu „Poslovnog prostora Vračar“, nisu preduzimali radnje za pokretanje sudskih postupaka preko Opštinskog javnog pravobranilaštva za dospela nenaplaćena potraživanja zakupaca poslovnih prostora kojima upravlja ovo preduzeće.

Zbog toga je nastupila nemogućnost utuženja potraživanja starijih od tri godine. Na taj način, gore pomenuta lica, među kojima je i Mihail Samofalov, pribavili su imovinsku korist za 22 zakupca poslovnih prostora u iznosu od 196.295.709 dinara, za koliko su oštetili „Poslovni prostor Vračar“.

Sumnja se da su iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, od aprila 2006. do jula 2016. godine, zaključili ugovore o zakupu sa pet zakupaca, nakon čega su suprotno odlukama Skupštine opštine Vračar, osnivača JP „Poslovni prostor Vračar“, fakturisali umanjene cene zakupa po osnovu zone tarifiranja i površine poslovnih prostora.

Time su, kako se sumnja, pribavili imovinsku korist zakupcima i oštetili preduzeće za 17.530.061 dinara, navodi se u saopštenju MUP-a.

Možda u saopštenju MUP-a i leži odgovor na činjenicu zašto se stranka čiji je Samofalov visoki funkcioner energično zalaže za izlazak na predstojeće izbore, koji se ni po jednom kriterijumu ne mogu nazvati niti izborima, niti slobodnim izborima.

Ostaje pitaje koliko još Samofalova ima u srpskoj opoziciji, a odgovor ćemo dobiti kad vidimo ko će sve izaći na izbore u režiji i po scenariju Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: